Asla ve asla sigortasız çalışmayın!

Bir tekstil atölyesinde yaşanan bir olayı anlatmak istiyorum siz İşçi Cephesi okurlarına. Bu anlatacağım olay hepimize örnek olacak nitelikte.

Bahsedeceğim işçi, bu işyerinde uzun yıllar çalıştı ve işe yaramıyor ya da yeterince verimli değil diye işten kovuldu.

İşçi işini yaparken hata yapar ve patronu onu çok sert bir dille uyarır, “İşini doğru dürüst yap” der. İşçi önce pek ses çıkartmaz. 20 yıla yakın zamandır aynı işyerinde çalışmaktadır. Yaptığı iş, tekstil atölyesinde kol makinesinde çalışmaktır. Ve çok eski işçi olduğu için patronla epey yüz göz olma durumundadır.

İşçinin yaptığı “hatalar” devam edince sonunda patron çok daha sertleşerek bağırır ve işi hakarete kadar götürür. Adamın kol taktığı mantoyu işçiye fırlatarak, “Bak bakalım yaptığın işi beğeniyor musun?” der.

İşçi işi eline alır şöyle bir bakar, “Hayır” der. Patron, “Sen benim yerimde olsan ne yaparsın?” der. İşçi aradaki samimiyete güvenir ve gülerek “Kovarım!” der. Patron, “O zaman kapat makineni ve çek git” der.

İşçi şaşkındır önce patronun şaka yaptığını sanarak devam eder. Patron, “Duymadın mı?” der.

İşçi yine şaşkın şaşkın patrona bakar. Patron “Kapat makineni” der. İşçi makineyi kapatır, ayağa kalkar ve ceketini giyer. Patronun ciddi olduğunu anladığında gitmekten başka çaresi kalmamıştır.

Emek ve sermaye birbirine ihtiyaç duyduğunda emek gücü ile geçinen işçi, emeğini bir bedel karşılığında sermayeye yani patrona satar. Bunun karşılığında bir bedel alan işçi, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için harcamalar yapar.

İşçi bir işveren yanında çalışmaya başladığında işveren ile bazı şartlarda anlaşma yapar. Bu anlaşma bazen yazılı bazen de sözlü olabilir. Buna iş ve işçi güvenliği de diyebiliriz. İşveren, işçinin sosyal güvenliğini sağlamak zorunda yani sigorta yapmakla mükelleftir.

Yukarıda anlattığımız durumda işçi sigortasızdır. Çünkü daha önce sigortalı çalışan işçi, daha fazla para almak için sigortasını iptal ettirmiştir. İşçi, sigortalı olsa patron işçisini bu kadar kolay işten çıkaramazdı çünkü bu durumda patronun ödemesi gereken bir bedel olacaktı ve işçiyi işten çıkartması bu kadar kolay olamayacaktı.

İşçi işinde neden hata yapar? Çünkü artık yaşı fazladır, eskisi kadar verimli değildir. İşverende duygu beklemek saflıktır. Onlar işçiye bir makine gözüyle bakar, makine işe yaramıyorsa ya da verimi düşmüşse artık ondan kurtulmalıdır ve burada da durum budur.

Birkaç arkadaş birlikte patrona giderek arkadaşımızı işten çıkartmaması için ikna etmeye çalıştık. Ama bize aynen şunu söyledi “İş hayatında duygusallığa yer yoktur.” Yani çalışanın verdiği onca yıllık emeğin hiçbir önemi yok.

İşte bu yüzden yazılarımızda sürekli sakın ha sakın sigortasız çalışmayın diyoruz. Çünkü zaman çok çabuk tükenip gitmekte ve bizler bir gün çalışamayacak duruma geleceğiz. Sigorta biz işçilerin güvencesidir. Bunu asla unutmamamız gerekir.

Yorumlar kapalıdır.