Suudi Arabistan’da bir kadın tweet’leri yüzünden 34 yıl hapse mahkûm edildi

Selma el Şehab, iki çocuk annesi bir diş hekimi. 15 Ocak 2021’de ailesini ziyarete gittiği ülkesinde tutuklanana kadar İngiltere’de Leeds Üniversitesi’nde ağız ve diş sağlığı üzerine doktora yapıyordu. El Şehab, kadın haklarını savunan tweet’ler attığı için tutuklandı ve sonrasında 34 yıl hapse mahkûm edildi. 

Aylarca gözaltında kalan el Şehab, bu süre boyunca kötü muameleye maruz kaldı ve yargılanmadan önce avukat tutmasına izin verilmedi. Özel olarak terör suçlarına bakan mahkeme, el Şehab’a ilk önce 6 yıl hapis cezası vermişti.

Ancak 9 Ağustos’ta, davayı yeniden inceleyen temyiz mahkemesi tarafından, “toplumsal güvenliği ve devletin bekasını tehdit ettiği”, “isyana teşvik ettiği”, “kamu düzenini bozmak isteyenlere yardım ettiği” ve “Twitter’da yalan yanlış haberler yaydığı” gerekçesiyle 34 yıl hapse mahkûm edildi. Mahkeme buna ek olarak, hapisten çıktıktan sonrasına ilişkin 34 yıl da yurtdışına çıkış yasağı verdi.

Uluslararası Af Örgütü, Körfez İnsan Hakları Merkezi ve başka birçok insan hakları örgütü bu durumu kınayıp hükmün bozulması ve el Şehab’ın serbest bırakılması için imza kampanyaları düzenledi. Verilen bu ceza, Suudi Arabistan’ın terörle mücadele kanununun, ifade özgürlüğünü usulsüzce kısıtlamak ve kriminalize etmek için nasıl kullanılabileceğini gösteren korkutucu bir skandaldır. Bununla birlikte, aşırı gerici Suudi monarşisi, 4. dalga feminizmin rüzgârıyla birlikte eşit hak talebi için mücadele eden kadınları ve lgbti+ları sindirmeye çalışmaktadır.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak el Şehab’a verilen bu cezayı kabul etmiyor ve onun derhal serbest bırakılmasını talep etmek için daha geniş bir dayanışmanın çağrısını yapıyoruz. Patriyarkaya karşı savaşan ve eşit haklar için mücadele eden tüm Suudi kadınlarla dayanışıyoruz.

                     İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

22 Ağustos 2022

Yorumlar kapalıdır.