Venezuela: Petrol emekçileri mücadeleci ve bürokrasi karşıtı sendikal liderin işten atılmasına karşı seferber oluyor

Venezuela Petrol İşçileri Birleşik Federasyonu (FUTPV) Disiplin Kurulu üyesi ve Anzoátegui eyaletinde, Petrocedeño-PDVSA’da (Venezuela Petrolleri Anonim Topluluğu -devlet şirketi-) sendikal akım C-CURA (Sınıfçı, Birleşik, Devrimci ve Özerk Akım) yöneticisi Bladimir Carvajal, 15 Eylül günü Ulusal Güvenlik Muhafızları tarafından, petrol işçilerini taşıyan otobüsten aniden ve kabaca indirildi. Çalışma şeflerinden birisi kendisini işyerine giremeyeceği çünkü Çalışma Müfettişliği tarafından işten çıkarılma talebinin değerlendirildiğine dair bilgilendirdi. Polislerin ve ulusal muhafızların mevzilendiği bir ortamda, sendikal yöneticinin işyerine girmesi engellendi.

Sendikal lider Carvajal toplu sözleşme hakkının keskin savunucusu olmakla suçlanıyor. Petrol işçilerinin toplu sözleşme hakkı PDVSA yönetimi tarafından sistematik biçimde ihlal ediliyor. Carvajal, süresi geçen toplu sözleşmenin ardından görüşmelerin yeniden başlaması için yorulmak bilmez bir mücadele vermesiyle tanınıyor.

Esasında bu karar, Venezuela’da emekçilerin hakları için bağımsız bir şekilde mücadele eden tüm kesimlerin maruz kaldığı cezalandırmanın bir parçasıdır. Nicolas Maduro hükümeti sözde “darbeci sağın” saldırılarını, emekçilerin demokratik özgürlüklerine saldırmanın bir bahanesi olarak kullanıyor. Carvajal, Orlando Chirino’nun ve petrol işçileri arasında FUTPV’nin yönetiminde yer alan ve Maduro’nun PSUV (Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi) hükümetine bağlı bürokratik çoğunluğa karşı muhalif azınlığa liderlik eden José Bodas’ın önderliğindeki sınıfçı C-CURA akımının bir temsilcisidir.

Carjaval 15 yıldır Venezuela’nın doğusunda yer alan José Antonio Anzoátegui Petrokimya Kompleksi’nin bir çalışanıdır. Yüzde 60’ı PDVSA’ya ve yüzde 40’ı Total (Fransız) ve Statoil (Norveçli) çokuluslu şirketlerine ait bir karma firma olan Petrocedeño’nın araştırma-geliştirme bölümünde çalışmaktadır. Bu tesis Orinoco Petrol Kemeri’nin ağır petrolünün hafif petrole dönüştürülmesi ve iyileştirilmesinden sorumludur.

PDVSA yönetiminin temel hedefi, yıllardır petrol işçilerinin talepleri ve FUTPV’deki seçimlerin gerçekleşmesi için verilen mücadelenin öncüsü C-CURA akımına ve aktivistlerine diz çöktürmektir.

Fakat Carvajal ve C-CURA’nın mücadeleci petrol işçileri yalnız değiller, özellikle de Salı gününden itibaren sendikal yöneticilerinin işten atılmasını protesto etmek için oturma eylemleri düzenleyerek seferber olan emekçilerin koşulsuz cevabı göz önünde bulundurulduğunda. Üstelik bu destek diğer petrol bölgelerine de hızla yayılıyor. Monagas eyaletinde birçok petrol kuyusunda üretim bir saatliğine durduruldu, Anzoátegui’nin güneyindeki Zulia eyaletinde ve diğer bölgelerde protestolar yaygınlaşıyor ve genelleşen bir isyana dönüşme ihtimali taşıyor.

Emekçileri, sendikal örgütleri, politik şahsiyetleri ve insan hakları örgütlerini demokratik özgürlüklere ve sendikal haklara dönük bu saldırıya karşı tepki göstermeye çağırıyoruz. Sendikal yönetici, işçi Bladimir Carvajal’in derhal işe geri alınması talebiyle en geniş uluslararası dayanışmanın örülmesi çağrısında bulunuyoruz.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (UIT-CI)

Yorumlar kapalıdır.