Tüm dünyada kriz, gün be gün derinleşiyor. İşten çıkarmalar, ücretsiz izinler, üretime ara verilmesi, fabrika kapatmalar… Ve elbette giderek yaygınlaşan mücadeleler…
İşten Çıkarmalar
Otomotiv: İtalyan otomotiv şirketi Fiat 48.000 işçiyi 14 Ocak’a kadar işten çıkaracağını açıkladı. Renault da 6.000 emekçiyi işten çıkarıyor. Mercedes-Benz ve Chrysler ise üretime ara verdiğini açıkladı.
Finans: Almanya’nın en büyük ikinci kredi kuruluşu 1200, Alman Hypo Real Estate 1000, ABD’li Sovereign Bancrop Bankası 1000, ABD’li Citigroup 75.000, Amerikan Washington Mutual Bank 9.200, Bank of America 35.000, Almanya Bavyera Eyalet Bankası (Bayern LB) da eyaletin 30 milyar euroluk kurtarma planına rağmen 5600 emekçiyi işten çıkarıyor.
Elektronik: Kuzey Amerikalı Hewlett-Packard isimli bilişim şirketi 24.600 emekçiyi işten çıkaracağını açıkladı. Daha önce Fransa’daki fabrikasını kapatan Sony 16.000, Rio Tinto 14.000, Amerika’nın en büyük telekom şirketi AT&T 12.000, British Telecom 10.000, Telecom İtalia 4.000 emekçiyi işten çıkarıyor.
Mücadeleler
ABD: Chicago’da 1,5 milyon dolara yakın alacaklarını alamayan işçiler Republic kapı ve pencere fabrikasını işgal ettiler. 1930’lardan beri görülmeyen fabrika işgali birçok dayanışmacı tarafından desteklendi. Patron, banka ve sendika bir sözleşmeye oturacaklardı ki patron toplantıya gelmedi. Üstüne patron yasa uyarınca 60 gün önceden işçilere yapması gereken tebliği yapmadan fabrikayı kapatıyor.
Rusya: Ural bölgesinin Yekaterinburg kentinde çalıştıkları inşaat şirketinden 3 aydır maaş alamayan Tacik işçiler ayaklandı. Ateşlerle barikat kuran işçiler maaşlarını alıncaya dek meydanı terk etmeyeceklerini açıkladı. Göçmen işçilerin ayaklanmasından korkan yöneticilerinse paçaları tutuştu.
İtalya: İtalya’da milyonlarca işçi krize karşı genel greve gitti. İş güvencesi, bankalara harcanan paraların eğitime ve sosyal harcamalara aktarılması gibi talepleri olan işçilerin son bir ayda yaptıkları üçüncü genel grevdi.
Kriz şiddetlendikçe işten çıkarmalar yaygınlaşıyor, işçi sınıfının kazanımları kuşa çevriliyor. Burada saydığımız işin sadece küçücük bir kısmı. Yazmadıklarımız ve kayıt dışı çalışanları hesaba katarsak işinden olanların sayısı milyonları buluyor. Fakat tüm bunların yanında dört bir yanda mücadeleler filizleniyor. Bugün mücadeleleri birleştirmek, birlikte ve kararlı bir dayanışma içinde olmak hayati bir önemdedir. İşçi sınıfı ve emekçi halk mücadeleleri birleştirerek krize karşı koyabilir…
Derleyen: Doğan Koca (Aralık 2008)
Yorumlar kapalıdır.