Paralı eğitime hayır!

İnsanların yaşamak için gerekli en temel ihtiyaçlara bile para ile ulaştıkları ve milyonlarca insanın parasızlıktan dolayı öldüğü, acı çektiği bir sistemde, paralı eğitimin de kanıksanmış olmasına şaşmamalı.

Burjuva sistem, eğitimi hem kendi ideolojisini yaymak için kullanıyor hem de eğitimi piyasalaştırıp bunun üzerinden servetine servet katıyor. Vaat edilen güvenli gelecek ise satılan bir başka hayal… Biz biliyoruz ki öğrencilik bugün işsizliğe giden yolda sadece oyalama taktiğidir.

Bunlara rağmen emekçilerden her ay tonla para eğitime aktarılacak bahanesiyle alınıyor. Bunun yanında öğrencilerden her dönem inanılmaz oranlarda har(a)ç alınmakta ve şimdi de bunların zammı gündemde! Eğitim için gereken materyallerin en basitinden bir kimya kitabının 20$ olduğu üniversitelerde ve diğer kurumlarda, emekçiler çocuklarını okutabilmek için ip cambazlığı yapıyorlar. Bu koşullar altında okumakta direnen işçi çocukları, vakıfların vergiden düştükleri için verdikleri ya da belediyelerin oy için dağıttığı burslara başvuruyorlar. Bir de sigortasız, olağandışı koşullarda çalışmak zorunda kalıyorlar. Okullarında iş bulabilen öğrenciler ise, yine sömürülseler de, şanslı sayılıyorlar.

Ve şimdi, her ne kadar aşağılayıcı koşullarda verilse de belediye bursları kaldırılıyor, hem de yerine başka bir şey konmadan! SSGSS ile yürürlüğe giren bir yasa yüzünden öğrenciler okullarındaki işlerinden çıkarılıyorlar. Peki, soruyoruz zaten zar zor geçinen öğrencilerinden daha ne kadar kırpabilirsiniz?

Öğrenciler bu noktada çözümü dışarıdan, hükümetten beklemekle yetinemez; okullarında ortak taleplerini üretecekleri en geniş komiteleri oluşturarak kendi sorunlarına sahip çıkmalı ve mücadele etmeliler. Paralı eğitime hayır! Emekçi çocuklarına emekçilerin kontrolünde burs verilsin! Har(a)çlar kaldırılsın! Acil talep olarak okulda öğrencilerin işten çıkarılmalarına son verilsin!

Yazan: Başak Kahriman (19 Aralık 2008)

Yorumlar kapalıdır.