“Gencim, çalışkanım, işsizim!”

Bir ÖSS daha geldi çattı. 1,5 milyon civarında genç, diplomalı işsiz olmak için ‘yarışacak’. 600 bin civarında genç bu yarışın ‘galibi’ olacak ve 2 ila 5 yıl arasında değişen sürelerde işsizlik tehdidinden yırttıklarını düşünecekler. Mezun oldukları gün acı gerçekle karşılaşacaklar: İŞSİZLİK!

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMO)’nun yaptırdığı ‘Gencim, Çalışkanım, İşsizim!’ adlı araştırmaya göre 1,5 milyon genç işsiz ve okulsuz. Fakat bu rakamın gerçeği yansıtmaktan ne kadar uzak olduğu aşikâr. 3,5 milyon öğrenci var, yani işsizliği birkaç yıllığına öteleyebilmiş gizli işsizler. Kapitalizm istihdam edemediği öğrencileri üniversitelere, dershanelere yolluyor. Gençler puanları yüksek birkaç ‘nitelikli’ üniversiteye giremedikleri takdirde işsiz kalacaklarını bilseler de bir ‘umut kapısı’ olarak sunulan üniversitelere koşmak zorunda bırakılıyor. Gerek devlet, gerek patronlar tarafından her gün bir yenisi açılan taş binalardan ibaret üniversitelerle ÖSS’ye yönelik ‘umut sektörü’nü ayakta tutuyorlar. Hem birkaç ‘nitelikli’ üniversitenin her öğrencinin hayalini süslemesini hem de “zaten o ‘nitelikli’ üniversitelere giremezseniz, ölüm yok ya sonunda; başka üniversiteler de var.” diyerek öğrencilerin ‘hayallerinin’ sistem içinde kalmasını sağlayarak yarışı körüklüyorlar. Yani işsiz ordusunu üniversite ve dershanelere tıkarak kapitalizme karşı oluşabilecek muhtemel örgütlenmeleri ‘en kârlı biçimde’ baştan savuşturuyorlar. Sonuçta yarışın galibi patronlar oluyor.

Özgür emekçiler üniversitesi için ileri!

İşsizliği sonlandıracak, üretimi arttıracak, bununla birlikte kapitalizmin radikal bir şekilde birbirinden ayırdığı kafa ile kol emeğini bütünleyecek olan politeknik eğitimdir. Her şeyi öğreten değil modern sanayinin temellerinin bütününü öğreten bir üniversiteden söz ediyoruz. Üretim içinde şekillenen bir eğitim istiyoruz. Politeknik eğitim insanın yaratıcı potansiyelinin önündeki engelleri ve yabancılaşmayı yaratan, üreticileri üretimin bilgi ve tekniğini üreten değil de basit uygulayıcıları haline getiren günümüz üniversitelerinin ilgasıyla ve kafa ile kol emeğini birleştiren, her türlü üretimi bütün süreçleriyle ele alan, öğrencilerin politik faaliyetlerinin kısıtlanmadığı özgür emekçiler üniversitesinin inşasıyla mümkündür.

Kapitalizm bize iş sağlamayacak. Çünkü işsizlik onlar için bir fırsat; böylece işçi ücretlerini en düşük seviyede tutabiliyorlar. Kapitalizm bize politeknik eğitim sağlamayacak. Çünkü bugünkü eğitim, bir sektör olarak onların çıkarına işliyor ve işsizliği bu sayede örtebiliyorlar. Taleplerimiz işçi demokrasisinin yükseltilmesi ve üretimin üretenler tarafından kontrolüyle mümkündür. Özgür emekçiler üniversitesi için bugün biz öğrencilerin önünde en ciddi tehdit olan işsizlikle mücadelede ‘Herkese iş garantisi!’, ‘İşten çıkarmalar yasaklansın!’ve politeknik eğitim talep ve sloganlarımızla işçi sınıfıyla birlikte saflara!

Yazan: Doğan Koca ( 27 Mayıs 2009)

Yorumlar kapalıdır.