Kapital Manga Cilt 1: Anlatılan senin hikâyendir!

De te fabula narratur! Anlatılan senin hikâyendir! Marx’ın birinci cildini 1867’de yayımladığı Kapital bu cümlelerle başlıyordu.

2008 yılında ekonomik krizin etkilerinin hissedilmeye başlamasıyla birlikte Japonya’da bir yayınevi, East Press, Kapital’in manga* halini yayımlamıştı.

Yayımlanmasıyla birlikte Japonya’da ve Avrupa ülkelerinde çok satanlar listesine giren kitap Türkiye’de de Yordam Kitap tarafından yayımlandı. 16 Ekim’de satışa sunulan kitabın Türkçesi H. Can Erkin tarafından hazırlandı.

Marx’ın Kapital’de ele aldığı temel kavramlar bir öykü üzerinden anlatılıyor. Oğlu Robin ile birlikte kendi küçük mandırasında bölgenin en kaliteli peynirlerini üreten Heinrich’in temel düsturu “Dostlarla ortak yaşamdır, insana yakışan.”

Oğlu Robin ise hem Heinrich’e yardım etmekte hem de haftada bir gün bölgenin pazarında peynir satmaktadır. Robin müşterilerinden, büyük bir bankanın sahibinin kızı Anny Hanım’a âşık olur. Lakin “yatırım dünyasının gelecek vaat eden ismi” Daniel de Anny Hanım’a âşıktır. Anny bir gün pazara Daniel ile birlikte gelir. Daniel Robin’in peynirlerinden tadınca ona bir iş teklifinde bulunur. Robin’e sermaye sağlayacaktır ve birlikte peynir fabrikası kuracaklardır. Heinrich “Dostlarla ortak yaşamdır, insana yakışan” diyerek bu teklifi geri çevirir. Ancak sınıf atlama isteğiyle yanıp tutuşan Robin bu teklife hemen atlar. Kitap boyunca Robin’in kapitalist üretim süreciyle yüzleşmesini okuyoruz.

“Dostlarla ortak yaşamdır, insana yakışan” sözü ve kapitalist üretim süreci arasında git gel yaşayan Robin, Daniel’e borçludur. “İyi bir kapitalist” olmaktan başka şansı yoktur. Bu arada sınıf bilincine sahip bir işçi olan Karl “Bizler köle değiliz” diyerek fabrikayı örgütler ve üretimi durdururlar. Eylemleri polis müdahalesiyle son bulur. Kitap da burada bitiyor.

Elbette, Kapital’in yerini tutamayacak -ve zaten böyle bir iddiası da olmayan- kitap keyifli bir okuma vaat ediyor. Kitap en güzel hediyedir. İşçi arkadaşlarımızla birlikte okuyalım, işçi arkadaşlarımıza bu kitabı hediye edelim.

*Manga Japonlara özgü bir karikatür türüdür.

Yazan: İC – Haber (26 Ekim 2009)

Yorumlar kapalıdır.