Selden sonra: Kentsel yıkım manzaraları

Sel felaketinin ardından İSKİ, dere yataklarında bulunan yerleşim yerlerini, özellikle de gecekondu bölgelerini yıkmaya başlayacağını açıkladı. 12 Ekim’de yıkımlara başlayan İSKİ’nin ilk adresi Sancaktepe oldu. Yıkımlar Sultanbeyli’de devam ederken, sıra Samandıra, Beykoz ve Ayamama Deresi çevresinde.

Her şeyi fırsata çevirmeyi iyi bilen burjuvazi, seli de fırsata çevirmeyi başardı ve kentsel yıkım projesine kaldığı yerden devam ediyor. Yıkım çalışmalarına Anadolu yakasından başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ayamama deresi civarında 775 sayılı Gecekondu Kanunu’na aykırı 108 yapıyı tespit ettiklerini, yıkıma buradan devam edeceklerini açıkladı. Esasen, belediyenin bu “aykırı” yapıları yeni fark ettiği söylenemez ve selin faturasına bakıldığında da yapılması geç olan bu girişimin altından da rant planları çıkıyor ne yazık ki. Selden ders aldık izlenimini vermeye çalışan belediyenin, selden önce de kentsel yıkım projesini uyguladığı Sancaktepe, Sultanbeyli gibi gecekondu ağırlıklı bölgelere yoğunlaşması hiç de şaşırtıcı değil. Bunun için niyet okumaya gerek yok; çünkü aynı belediye, seçimlerden önce buralarda yaşayan yoksullara, evlerini yıkmama sözü vermişti her zamanki gibi; seçimlerden sonra da sizi şimdilik affediyoruz diyerek, 5 ila 10 bin TL arasında ceza parası toplamış, evlerin vergilerini tahsil etmiş ve evlere dokunmamıştı. Şimdi de, doğal afetlerden koruma ve kurtarma rolüne soyunarak; bu insanlara kalacak yer sağlamadan ya da masraflarını onlara geri ödemeden, evlerini başlarına yıkmaya başladı bile…

Sancaktepe ve diğerleri

14 Ekim’de evlerini yıkmaya gelen çevik kuvvet ve yıkım ekiplerine karşı, Sancaktepeliler, evlerini ve yaşam alanlarını savunmak için, sokaklara barikatlar kurdular. Polisin gaz bombardımanına maruz kalan insanlar, kandırılmış olmaktan dolayı öfkeliydiler, istedikleri tek şey kalacak bir yerdi. Yaşanan olaylarda bir kişi hayatını kaybetti, yine aynı bölgedeki kaçak villalara ve fabrikalara hiç dokunulmadı.

Sancaktepe’nin ardından, yine birkaç ay önce yıkım ekiplerinin birçok evi yerle bir ettiği Sultanbeyli Mecidiye Mahallesi’nde de yıkım defteri kapanmış değildi. Evlerine yıkım tebligatları gelmeye başlamasıyla, mahalle sakinleri geçtiğimiz günlerde, barınma haklarını savunmak için belediyeye yürüdü ve TEM otoyolunu kapatarak, kentsel yıkımı protesto etti.

Yazan: Dicle Nadin (27 Ekim 2009)

Yorumlar kapalıdır.