İki dil bir bavul

Yönetmen: Orhan Eskiköy, Özgür Doğan / Senaryo: Orhan Eskiköy / Oyuncular: Emre Aydın, Zülküf Yıldırım, Rojda Huz, Vehip Huz.

Öğretmen ve öğrencilerin gerçek olduğu ve yönetmenin öğrencilik yaşamından yola çıkarak yazılmış, sade ve samimi diliyle izleyicileri etkileyen film, 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bu yıl ilk kez verilen En İyi İlk Film Ödülü’nü kazandı; ve Uluslararası Ortadoğu Filmleri Festivali’nde en iyi Ortadoğu Belgeseli Ödülü’nü aldı.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki demirci köyüne tayini çıkmış Denizlili Emre öğretmenin Türkçe bilmeyen Kürt çocuklarına Türkçe öğretmesini konu alan film birçok açıdan izlenmeye değer.

Özellikle bölge insanının yaşadığı yoksulluk, yokluk ve unutulmuşluğu, ana dilde eğitim görememenin vermiş olduğu zorlukları ve Türkçe bilmedikleri için kendilerini ifade edemeyen çocukların yaşadığı sıkıntıları anlayabilmek açısından önemli bir film. Eğitimin baskıcı ve zorlayıcı yönlerini tekrar hatırladığımız filmde Kürtçenin inkâr ve asimilasyona nasıl maruz kaldığına da tanık oluyoruz.

Film ayrıca Türk öğretmenin Kürt köyündeki yalnızlığını, o coğrafyadaki insanların yaşadıkları zorlukları görmeye ve anlamaya başlamasını, öğrencileriyle zor da olsa iletişime geçmesini ve aralarında yaşanan hem komik hem de çok düşündüren diyalogları bulabileceğiniz güzel bir film.

Özellikle Kürt açılımının sıkça konuşulduğu bugünlerde bir kez daha ana dilde eğitim ve ana dilde konuşma özgürlüğü talebinin önemini anlamak ve görmek için bu film bir başlangıç olabilir.

Yazan: İC – Haber, 01 Aralık 2009

Yorumlar kapalıdır.