Tecavüz kriz merkezleri

Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, Cinsel Şiddetle Mücadele Başkanlığı Kurulması hakkında kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması için imza kampanyası başlattı. Platform, hazırladığı kanun teklifini 28 Ocak’ta Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na sunmuştu.

Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu’nda Türkiye’deki birçok kadın örgütünden, bağımsız kadınlardan, sendikalı ve sivil toplum kuruluşundan kadınlar var. Platform, çoğu zaman görünür olmayan kadına yönelik cinsel şiddet ile mücadele etmek için 2008 yılında kuruldu. Kadına yönelik şiddetin bir kolu da cinsel şiddet. Cinsel şiddet diğerleri kadar görünür değil.

Çünkü kadının bedenine yapılan saldırının sorumlusu toplumumuzda yine kadının kendini koruyamaması olarak görülüyor. Cinsel şiddete uğrayan kadınların birçoğu bunu söylemeye utanıyor, dışlanmaktan, yargılanmaktan korkuyor. Ayrıca bunu söylemeye cesareti olanlarsa şikâyetçi olduklarında sürekli bir yana sürükleniyorlar, dahası yine suçlayıcı bakışlarla karşılaşıp yıpranıyorlar.

Cinsel şiddetle mücadele başkanlığı kurulmasını talep eden platform bu yolla cinsel şiddete uğrayan kadınların her türlü tedavi ve şikâyet sürecinin, bu konuda eğitimli sağlık, psikoloji ve hukuk çalışanları aracılığı ile tek bir merkezden yürütülmesini amaçlıyor.

Bir başka yanı da mağdurun kendine ön yargıyla yaklaşan insanlarla karşılaşıp yıpranmasını, travma geçirirken hukuki süreç içerisinde koşuşturmasını engellemek. Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu’da bu kuruluşa “tecavüz kriz merkezleri” deniyor.

Tecavüz kriz merkezlerinin açılması bugün kadının beden sömürüsünü engellemek için büyük bir adım olacaktır. İkinci bir adım ise tecavüz kriz merkezlerinin sadece kadınların değil, seks işçilerinin, erkek ve travestilerin de başvurabilecekleri hiçbir ayrımcılık yapmayan merkezler olmalarıdır.

Yazan: Rukiye B., 01 Mart 2010

Yorumlar kapalıdır.