SBS kalktı, tek aşamalı sınav sistemine devam edilecek

Eğitim sistemindeki yeni uygulamaya göre üç yıl yürürlükte kalan, 3 aşamalı SBS sınavı tek aşamalı sınava indirildi.

Bu gelişmenin gerekçesi ise Nimet Çubukçu tarafından sürekli sınavın doğru olmadığı ve sürekli sınavın gençler için stres kaynağı olduğu açıklamalarıyla gerekçelendirildi.

Peki, SBS’yi kim yürürlüğe sokmuştu, SBS’yi yürürlüğe sokan da AKP hükümetinin kendisi değil miydi? Hatırlayacak olursak, 2007 yılında OKS uygulaması Hüseyin Çelik tarafından “öğrencilerin hayatını sınava bağladığı, fırsat eşitliğine aykırı ve disiplinsiz olduğu” gerekçeleriyle kaldırılmış ve SBS sistemine geçilmişti. Fakat SBS sistemi gençlerin farklı sınavlara hazırlanmakla 3 yılının çöpe atılması, dershanelere 3 katı miktarda paraların akıtılması ve işçi-emekçi ailelerin de dershanelerin yüküyle ekonomik olarak harap olmasıyla neticelenmişti.

Anlaşılacağı üzere SBS sistemini yürürlüğe koyan da AKP hükümetinin kendisi olmasına karşın, yapılan açıklamalarla sanki “gençlere stres veren” bu sistemin sorumlusu kendileri değillermiş gibi yansıtıyorlar. Gençlerin ve çocukların her yıl haksız yarış sınavlarında umutları ve gelecekleriyle oynanmaları yetmiyormuş gibi kapitalizmin kar amacına alet ediliyor, bir “gelir kaynağı” haline getiriliyorlar. Her yıl değişen müfredatlar ve eğitim sistemleri ile öğrencilerin aileleri de bu değişime ayak uydurmak zorunda kalıyor ve maaşlarını dershanelere akıtıyorlar. Yapılan bu değişiklikler sonucunda olan öğrencilere ve onların ailelerine oluyor, dershaneler her değişiklik sonunda kar etmeyi sürdürüyorlar.

İnsanca bir eğitim için öğrenciler olarak, parasız eğitim hakkımızı savunmalı, dershaneler gibi kar kurumlarının kapatılmasını ve öğrencileri ve aileleri sömüren bütün sınav sistemlerinin kalkmasını talep etmeliyiz.

Yazan: İC – Haber, 30 Temmuz 2010

Yorumlar kapalıdır.