Kongreye katılan öğrenciler tutuklandı

Sosyoloji Öğrencileri Kongresi, 1993’ten beri Türkiye’deki birçok üniversiteden sosyoloji öğrencisinin katılımıyla her yıl farklı bir üniversitede yapılıyor. Sosyoloji Öğrencileri Kongresi’nin diğer kongrelerden ayıran en önemli özellik, her şeyiyle öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor olması.

Bu konuyu biraz daha açmak gerekirse, Kongre’nin sahne düzenleyicisinden çaycısına, oturum başkanından sunumcusuna, izleyicisinden güvenlik görevlisine kadar herkes öğrencidir. Kongrenin konuları, her yıl yapıldığı zamanın ve yerin ihtiyaçlarına göre değişmektedir. 16. Sosyoloji Öğrencileri Kongresi bu yıl Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Kürt sorunu, TEKEL işçilerinin mücadelesi, toplumsal cinsiyet ve ayrımcılık, aile ve evlilik, küreselleşme, demokrasi gibi birçok önemli konu tartışıldı.

29 ayrı üniversiteden yaklaşık 1200 kişinin katıldığı Kongre’de, öğrencilerin en çok ilgisini çeken, Kürt sorununun tartışıldığı oturumlar oldu.

“Kürt sorunu” geçen yıl Ege Üniversitesi’nde yapılan Kongre’de de bir başlık olmasına karşın Van Yüzüncü Yıl Üniversitesin’de de oturum başlığı yapılınca Üniversite’nin 55 öğrencisi gözaltına alındı ve tutuklandı. Kongre’deki panellerin tutuklamalar için gerekçe olduğu belirtildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü de Kongre’nin ardından öğrencilere soruşturma açtı. Dava ile ilgili materyallere gizlilik nedeniyle ulaşılamıyor.

İHD yaptığı açıklamada öğrencilere sorgu sırasında “Kongre’ye ne amaçla katıldıklarının” sorulduğunu ifade etti. “Birlik ve Dayanışma Metni” yayınlayan Sosyoloji Öğrencileri İnisiyatifi ve Sosyal Bilimler Öğrencileri, “Bizler, üzerinde yaşadığımız bu toprakların farklı coğrafyalarından bir araya gelen üniversite öğrencileri, bu baskıların ortak hedefiyiz ve bilmekteyiz, bu çirkin baskıları uygulayanların niyetleri ortaktır” dedi.

Birlik ve dayanışma metni için ; http://www.sosyolojiogrencileri.org

Yazan: Rukiye B., 1 Ağustos 2010

Yorumlar kapalıdır.