Akdeniz Üniversitesi Isınıyor

Akdeniz Üniversitesi’nde bu yıl 8.’si düzenlenen ve üniversitelerin sermayeye nasıl peşkeş çekileceğini ballandıra ballandıra anlatarak, öğrencileri ve başta öğretim üyeleri olmak üzere tüm bilim emekçilerini bu talana ikna etme amacı güden Girişimcilik Haftası’nın açılış konuşmasını yapan Yaşar Holding yönetim kurulu başkanı İdil Yiğitbaş, Öğrenci Kolektifleri üyesi bir kadın öğrenci tarafından yumurta atılarak 14 Aralık tarihinde Atatürk Konferans Salonunda protesto edildi.

Üniversiteye girmek isteyen sermayeyi defalarca üniversitelerde istemediklerini belirttiklerini, bunun için çeşitli gösteriler yaptıklarını, ancak sermayenin ısrarla üniversitelere geldiklerini belirttikten sonra elindeki yumurtayı kürsüye atan kadın öğrenci, Özel Güvenlik Birimi (ÖGB) ve sivil polisler tarafından yaka paça dışarı atılıp darp edildi. Bunu üzerine 15 Aralık günü devrimci-demokrat ve sosyalist öğrenciler saat 12.30 sularında Akdeniz Üniversitesi Olbia Çarşısı’ndaki havuz başında toplanarak rektörlüğe yürüyüş kararı aldılar.

15 Aralık günü saat 12.30’da havuz başında toplanan devrimci-demokrat ve sosyalist öğrencileri bir grup ülkücü faşist öğrenci, sivil polisler ve ÖGB ile görüştükten sonra sloganlarla devrimci öğrencileri tahrik etmek istediler, ancak bunda başarılı olamadılar. Yürüyüş sırasında bir süre devrimci öğrencileri uzaktan takip eden ülkücü faşistler, daha sonra sivil polis ve ÖGB ile görüşüp dağıldılar. Akdeniz Üniversitesi’nde uzun bir süreden sonra ilk kez ülkücü faşistlerin boy göstermesi, önümüzdeki dönemde okul yönetimi, ÖGB ve sivil polislerle yapacakları işbirliği çerçevesinde devrimci-demokrat, sosyalist ve yurtsever öğrencilere yönelik saldırılarını arttıracak olma ihtimalleri oldukça güçlüdür. Zira MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ülkücü faşist gençliğe yönelik olarak düşüncelerini “demokratik” yollarla, konferans ve yürüyüşlerle göstermelerini istemesinin hemen ardından ilk fırsatta kendilerini gösteren ve tahriklerde bulunan ülkücü faşistler, çeşitli saldırılarda bulunacaklarının sinyallerini vermektedirler ve Akdeniz Üniversitesi gibi bir çok üniversiteyi sıcak günler beklemektedir. Sosyalist, yurtsever ve devrimci-demokrat öğrencilerin ülkücü faşistlerin muhtemel saldırılarına gereken tepkiyi vermeleri oldukça önemlidir.

Yürüyüş sırasında sık sık “Sermaye Defol, Üniversiteler Bizimdir!”, “Müşteri Değil Öğrenciyiz!”, “Baskılar Bizi Yıldıramaz!” sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında kafelerde oturan birçok öğrenci ve üniversite çalışanı devrimci öğrencilere gerek alkışlarla gerekse sloganlara katılarak destek verdi. Devrimci öğrenciler Olbia çıkışına geldiklerinde ise ÖGB barikatı ile karşılaştılar. Rektörlüğe yürüyüp basın açıklaması yapmak isteyen öğrenciler ile ÖGB arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Bu gerginlik sırasında ÖGB’nin öğrencilere karşı tavrının tıpkı 14 Aralık’ta AKS’de olduğu gibi oldukça saldırgan ve tahrik edici olduğu gözlendi. 2 öğrenciyi almak isteyen ÖGB, öğrencilerin baskısı sonucunda öğrencileri bırakmak zorunda kaldı. Gerginliğin ardından ÖGB’nin bu tavrı öğrenciler tarafından “ÖGB Defol, Üniversiteler Bizimdir!”, “Öğrenciye Değil Sermayeye Barikat!”, “Öğrenciye Değil, Çetelere Barikat!” sloganlarıyla teşhir edildi.

Basın açıklamasında üniversitelerin neoliberal politikalar çerçevesinde sermayeye peşkeş çekilmek istendiğini, ancak tüm ilerici, devrimci öğrencilerin ve bilim emekçilerinin, bilimin sermaye için değil, işçi ve emekçiler için kullanılması uğrundaki mücadelelerinin devam edeceği vurgulandı.

Yorumlar kapalıdır.