KARDEMİR’de mücadele sürüyor!

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR)’de bu yılın temmuz ayının sonunda başlayan işçi kıyımı, hâlâ devam ediyor. İşçiler sadece patronla değil sendika bürokrasisiyle de şavaşıyor. Mücadele, temmuz ayında 76 işçinin sebep gösterilmeden izne çıkarılmasıyla başladı. İşçiler bağlı bulundukları Çeliş-İş Sendikası’na tepki göstermek için aileleriyle birlikte bir basın açıklaması düzenledi ve Çelik-İş’in tepkisiz kalmasını protesto ettiler.

Bir ay sonra Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle 29 işçi işten atıldı. Bunun üzerine 700 işçi KARDEMİR genel müdürlük binasına yürüdü fakat polisin saldırısıyla karşılaştılar. Saldırıyı protesto etmek için işçiler ve yakınları tekrar toplandı. Kendilerini fabrikaya kilitleyen işçiler, Türk Metal-İş yetkililerinin ikna çabaları sonucu direnişe son verdiler.

KARDEMİR, daha sonraki aylar içerisinde 1200 yeni işçi almasına karşın Türk Metal-İş Sendikası’na üye olan 100’e yakın işçiyi çoğu tazminatsız olmak üzere işten çıkardı. Bunun üzerine ekim ayının sonunda 100’e yakın işçi aileleriyle birlikte “KARDEMİR’de işten çıkartmalara hayır!” mitingi düzenleyerek üretim rekorları kıran KARDEMİR’in, anayasal olan sendika hakkının baltalanmasını protesto etti. Daha sonra Karabük’de bir caddeyi trafiğe kapatan işçiler buradan yetkili sendika olan Çelik-İş Sendikası’na slogan atarak ilerledi. İşten atılan işçiler daha sonraki günlerde direnişlerini ölüm orucu yaparak sürdürdüler. Bayramda ise kendilerini belediye önünde zincirleyen işçiler ağızlarına bant bağlayarak eylem yaptı. KARDEMİR’in bayram öncesi “işten atmaları durduracağız” sözü vermesi üzerine eylemsizlik kararı alan Türk Metal-İş, 26 Kasım’da işten atılmaların tekrar başlamasıyla bu karardan vazgeçerek yazdan bu yana işten atılan 300’e yakın işçiyi temsilen 24 işçiyle Ankara’ya yürüyüş başlattı.

Son beş aydır karşımıza sendikalı oldukları için işten atılan işçilerin dışında Çelik-İş ve Türk Metal-İş Başkanı Hikmet Ferudun Tankut, işçilerin bir bir Türk Metal-İş’e geçmesi üzerine KARDEMİR’le anlaşıp Çelik-İş üyesi işçilere 350 TL maaş zammı yaptığını duyurdu. Diğer taraftan Türk Metal-İş’in de direnişler sırasında işçileri yalnız bırakması ve ikna yoluna gitmesi, aslında her iki sendikanın daha fazla işçi ile daha çok kazanç elde etme derdinde olduğunu gösteriyor. Sendika bürokrasisinin bu tavrına karşı taban basıncının yükseltilmesi gerek. Bizler bu haklı mücadelelerinde, hangi sendikaya üye olduklarına bakmaksızın, işçilerin yanındayız ve “işten atmalar yasaklansın” talebimizi yineliyoruz.

Yorumlar kapalıdır.