PTT’de direniş sürüyor!

İstanbul Topkapı’da bulunan Avrupa Yakası Posta İşlem Dağıtım Merkezi (AVPİM) önünde, Sarıyer’de ve Ankara’da PTT işçilerinin direnişi sürüyor. Dar kaldırımın üzerine derme çatma kurulmuş iki metrekarelik çadır bu direnişin somut belgesi. Teneke içinde yakılan tahtalarla ısınmaya çalışan üç direnişçi işçi, çadırı akşam 18:00’da kaldırdıklarını ve sabah 08:00’da de yeniden kurduklarını anlatıyor. Pazar günü hariç her gün orada olan işçiler direnişin başlarında polisin baskı-yıldırma girişimleri olsa da haklı ve kararlı duruşlarıyla bu duruma boyun eğmiyorlar.

PTT’de yaklaşık olarak 37 bin işçi çalışıyor. Bunun 7 bine yakını taşeron işçi statüsünde. Dört ayrı taşeron şirkete çalışan bu taşeron işçilerden şu ana kadar yaklaşık 200 tanesi işten atılmış durumda. Direnişçi işçilerden biri bu sayının Türkiye çapında 1000’e ulaşabileceğini söylüyor. AVPİM’de ise yaklaşık 1400 taşeron işçi çalışıyor ve ortalama 700 TL civarında bir ücret almaktalar.

Saldırı şimdilik ve özellikle taşeron işçilere yönelik. Lakin PTT’nin özelleştirilmesinin (A.Ş. olmasının) taşeron olmayan 30 bine yakın kadrolu ve/veya farklı statülü işçiyi de doğrudan etkileyeceği unutulmamalı. Nitekim yeni işten atmalar da kapıdaymış, dolayısıyla sayı artmaya devam edecek. Bu nedenle hem işten atılan işçilerin hem de çalışmaya devam edenlerin direnişe aktif katılımını sağlamak çok önemli.

Hatırlanacağı üzere 2005 yılında Türk Telekom, yüzde 55 hissesi 6 milyar 550 milyon dolar karşılığı Lübnanlı Hariri Ailesi’ne satılarak özelleştirilmişti. 2005 yılında Türk Telekom çalışan sayısı 51 bin 737 idi. 2010 yılı sonu itibariyle bu sayı 25 bine geriledi. Diğer bir ifadeyle 26 binden fazla işçi özelleştirme sonrası çeşitli biçimlerde işinden olmuştu.

Görüştüğümüz PTT işçileri, soğukta, haklarını alıncaya kadar direnmeye devam edeceklerini söyleyerek Torba Yasa ile birlikte işçi sınıfına yapılan saldırıların arttığını, kendi direnişlerinin taşeronluk sisteminin kölece koşullarına karşı çıkış olduğunu ifade ettiler. Sermayenin bu saldırılarına karşı işçi ve emekçilerin birleşik mücadeleyi yükseltmelerinin zorunlu olduğunu ve daha fazla emekçinin desteğini beklediklerini de sözlerine eklediler…

Yorumlar kapalıdır.