Dicle Üniversitesi’nde saldırılar

8 Nisan pazartesi günü Dicle Üniversitesi’nde öğrencilere yönelik saldırılarda bazı öğrenciler bıçaklanarak yaralanmıştı. Sonraki pazartesiye kadar eğitime ara verilen üniversitede, öğrencilere bıçak ve sopalarla saldıran kişilerin polis güdümünde okula gelen Hizbullahçılar olduğu belirtildi. BDP’den ve Hizbullah’ın siyasi kanadı olan Hüda-Par’dan sağduyu çağrıları yapılsa da olayın karşıt görüş çatışması ya da kutlu doğum haftası gerginliğinden değil, bizzat polis destekli İslamcıların öğrencilere bilinçli saldırılarıyla patlak verdiği açık.

Hüda-Par’ın açıklamasına göre başta ESP ve HDK olmak üzere Türk solu, çözüm sürecini sabote etmek amacıyla bölgede bir “PKK-Hizbullah” çatışması çıkartma niyetinde. Hüda-Par’ın bu gerçekdışı açıklaması devlet erkiyle olan ilişkisini gizlemeye çalışmaktan başka bir şey ifade etmemekte.

Dicle Üniversitesi öğrencisi olan Rezzak Bek, yaptığı röportajda söyle dedi: “Polis, elinde sopalar olan grubu ablukaya alıp, eğitim fakültesinin önüne kadar getirdi. Bu olay kendiliğinden değil, bilinçli bir şekilde gerçekleşti. Polis birlikte geldiği grupla beraber eğitim fakültesine gaz bombası atmaya başladı. Saldıranlar okulun öğrencisi değil. Bizlere göz dağı vermek için getirildiler.”

Öte yandan, saldırılara karşı Dicle Üniversitesi öğrencilerine destek veren ODTÜ’lü öğrencilerle polis arasında çatışma çıktı. Aynı gün Dicle’deki saldırıları kınayan İstanbul Üniversitesi öğrencilerine ise “Hizbullah’a dil uzatamazsınız!” diyen bir grup tekbir getirerek saldırdı. Bugün ise (12 Nisan) bu saldırıyı protesto etmek amacıyla meydanda toplanan öğrencilere yüzleri maskeli elleri ise sopalı bir grup saldırdı.

2011 yılında onlarca cinayetten sorumlu liderlerinin tahliye edilmesiyle Kürdistan’da örgütlenmeye hız veren Hizbullah’ın gerici saldırıları üniversitelerde devam ediyor. Adları özellikle Kürt halkına yaptığı işkencelerle anılan ve tarihe kara bir leke olarak geçen bu gerici örgütün yaptığı her türlü saldırıya karşı durmak ve üniversiteler içerisinde en geniş birliği oluşturmak gerekiyor.

Yorumlar kapalıdır.