Panrico işçisi yalnız değildir!

Barselona’da bulunan ve unlu mamuller üreten Panrico işletmesinin 250 işçisi, ücret kesintilerine ve toplu tensikatlara karşı başlattıkları mücadelelerinin 5. ayında, grev hakkı ihallerinin durdurulması ve mücadele taleplerinin karşılanması için bir uluslararası dayanışma çağrısında bulundular. 20 Mart günü dünyanın pek çok noktasında, İspanya elçilikleri ve konsoloslukları önünde Panrico işçileriyle dayanışma eylemleri düzenlendi. İstanbul’da da, İşçi Demokrasisi Partisi Girişimi Panrico işçileriyle dayanışmak adına İspanya konsolosluğu önünde bir basın açıklamasında bulundu. Aşağıda, dayanışma eyleminde okunan basın açıklamasını paylaşıyoruz.

Barselona’da bulunan ve unlu mamuller üreten Panrico işletmesinin 250 işçisi, ücret kesintilerine ve toplu tensikatlara karşı 16 Ekim’den bu yana, yani yaklaşık 5 aydır süresiz grev halindeler. Şimdiden Katalunya tarihinin en uzun süren grevlerinden biri haline gelen bu kahramanca mücadele, İspanya işçi sınıfı için bir referans noktasına dönüşmüş durumda.

Panrico işçilerinin grev hakkı, başından itibaren işveren tarafından ihlal edilmekte. Katalunya bölgesel parlamentosu Generalitat’ın Çalışma Müfettişliği’nin aldığı kararda, Barselona işçileri süresiz grev halindeyken, Panrico işletmesinin yasadışı biçimde İspanya’nın diğer bölgelerinden ürün getirdiği tespit edilmiştir. Fakat, Generalitat’ın aldığı bu karara rağmen, Panrico işletmesi bu tutumunu sürdürmekte ve Panrico işçilerinin grev hakkını çiğnemeye devam etmektedir.

Panrico işçileri, işverenin grevi kırma girişimlerinin durdurulması ve mücadele taleplerinin karşılanması için, bir uluslararası dayanışma günü ilan etmiş ve mücadelelerine uluslararası ölçekte destek çağrısında bulunmuşlardır. Bugün dünyanın pek çok yerinde, Panrico işçilerinin mücadelesini sahiplenen siyasi partiler, sendikalar, öğrenci örgütleri İspanya elçilikleri ve konsoloslukları önünde, Panrico işçilerinin yalnız olmadıklarını haykırmaktalar.

İşçi Demokrasisi Partisi Girişimi olarak, Panrico işçilerinin mücadelesini kendi mücadelemiz olarak görüyor ve selamlıyoruz. Ekonomik kriz karşısında bütün ülkelerde kapitalistler, krizin faturasını işçilere ödetmeye ve işçi sınıfının ekonomik ve sosyal kazanımlarını tümüyle tasfiye etmeye çalışmaktadır. Bugün, Barselona’da direnişte olan Panrico işçileriyle, İstanbul’da mücadelesini sürdüren Greif işçileri aynı talepler için mücadele etmektedir. Bu nedenle, Panrico işçilerinin zaferi tüm dünya işçi sınıfının bir kazanımı haline gelecektir. Kapitalistlerin işçi sınıfına karşı uluslararası ölçekte yürüttüğü saldırılara karşı cevabın da uluslararası düzeyde verilmesi gerektiğini savunan enternasyonalist devrimciler olarak, İstanbul’dan İspanya Konsolosluğu önünden Panrico işçilerinin yalnız olmadığını haykırıyoruz ve İspanya devletini Panrico işçilerinin haklı taleplerinin karşılanması için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.

İşçi Demokrasisi Partisi Girişimi

Yorumlar kapalıdır.