Devlet, polis ve yargı şiddetine karşı Can Ailesi’yle dayanışma kampanyası örülüyor

2010 yılında gördüğü polis işkencesi sonrasında yaşamına son veren Onur Yaser Can ve oğlu için verdiği hukuk mücadelesi boyunca maruz kaldığı devlet şiddeti ve hukuk ihlallerine dayanamayarak Mart 2014’te aramızdan ayrılan Hatice Can için süregelen adalet mücadelesi çerçevesinde 11 Nisan’da Kadın Dayanışması’nın çağrısı ve kardeşi/kızı Ezgi Sevgi Can ve babası/eşi Mevlüt Can’ın katılımlarıyla bir toplantı düzenlendi. İstanbul’da Can Ailesi ile dayanışma kampanyası örmek üzere atılan ilk adım olan bu toplantıda, bir yandan Onur Yaser Can ve Hatice Can’ın yaşadığı sayısız hukuk ihlali üzerinden polis ve devlet şiddetinin teşhir ve eleştirisi yapılırken, diğer yandan da örülecek kampanyanın hedef ve talepleri tartışıldı.

Dava sanığı 13 polisten yalnızca ikisinin -işkence suçu göz ardı edilerek- sadece evrakta sahtecilik yapma suçuyla aldıkları 2,5 yıllık cezaya karşı ailenin yaptığı itiraza Mayıs ayı başında Yargıtay’dan gelen ret sonrasında Can Ailesi’nin adalet mücadelesinde hâlihazırda sonuçlanmayan iki farklı yasal süreç bulunuyor. Onur Yaser’in dava dosyası hem AİHM’de, hem de Anayasa Mahkemesi’nde bekliyor. Ne zaman sonuçlanacakları belirsiz olmakla beraber bu iki süreç kapanan idari yargı yolunun yargı sürecinin içerdiği hukuksuzluklar üzerinden tekrar açılıp açılamayacağını belirleyecek.

Can Ailesi’nin adalet mücadelesine verilecek destek özellikle Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak kararı etkilemek açısından oldukça kritik. Bu destek aynı zamanda Gezi Direnişi ve ertesinde maruz kaldığımız ve son olarak Berkin Elvan’ın dava sürecinde de karşımıza çıkan, devletin polis, yargı gibi farklı mekanizmaları kullanarak uyguladığı ve özellikle de kadınlar üzerinde giderek artan “görünür” ve “görünmez” şiddete karşı mücadele açısından da büyük önem teşkil ediyor. Bu nedenle Kadın Dayanışması olarak Can Ailesi’nin adalet mücadelesini sonuna kadar destekliyor ve herkesi bu mücadeleye katılmaya çağırıyoruz!

Yorumlar kapalıdır.