Ölü mü denir şimdi onlara…

Öylesine sıkılmış ki yumrukları

İyice sıkılsın yumruklar

Saklansın diye bir armağan gibi bu katılık

Öylesine sıkılmış ki yumrukları

Kimse hüzünlü olmasın

Kimse hüzünlü olmasın diye

Sırası değil hüznün daha…

Arjantin Antropoloji Kurumu (EAAF) çalışanları Mayıs ayı başında La Plata kentinde metruk bir mezarlık alanında yaptıkları araştırmalarda, 1976 yılında iktidarı ele geçiren insanlık düşmanı askeri cuntanın katlettiği bir grup devrimcinin kalıntılarına ulaşmayı başardı. Kalıntılarına ulaşılanlar arasında öldürüldükleri sırada hamile oldukları anlaşılan üç kadın devrimci de bulunuyor.

Antropoloji Kurumu Arjantin’deki kardeş partimiz İzquierda Socialista’nın (Sosyalist Sol) devamcısı olduğu, Nahuel Moreno önderliğindeki PST -Sosyalist İşçi Partisi- üyeleri Mónica Edith De Olaso ile eşi ve yoldaşı Alejandro Ford’u teşhis etmiş oldu. PST’nin cunta tarafından katledilenler listesinde bulunan ve kalıntıları aranan 19 yaşındaki Mónica Edith De Olaso’nun katledildiğinde 3 aylık hamile olduğu anlaşıldı. Monica ve Alejandro yoldaşlar 11 Mayıs 1977 tarihinde kaçırılmışlar ve en son La Plata’daki 5. Komiserlikte görülmüşlerdi.

1976 yılında PST yaklaşık 4 bin üyesiyle dünya Troçkist hareketinin ve 4. Enternasyonal’in en etkili partilerinden biri olarak biliniyordu. Nahuel Moreno önderliğindeki parti, cunta koşullarında fabrikalarda, iş yerlerinde ve işçi mahallelerinde yeraltında direnişi sürdürdü. Bu mücadele sırasında partinin 100’ü aşkın militanı cunta tarafından kaçırılarak katledildi. Katil Videla cuntası 1982 yılında PST’nin de bir parçası olduğu kararlı bir işçi ve halk direnişi tarafından tarihin çöplüğüne gönderildi.

Yoldaş Monica ve Yoldaş Alejandro; sosyalizme dek daima!..

Yorumlar kapalıdır.