Direnişin 40, grevin 1. günü: Beltaş işçileri

İşlerine iade ve taşeron sisteminin kaldırılması amacıyla 39 gün boyunca Beşiktaş Belediyesi önünde direniş çadırı kurarak eyleme geçen 239 Beltaş işçisi aldıkları karar doğrultusunda bugün itibariyle greve çıktı.

Beltaş işçileri 39 gün boyunca neredeyse her gün zabıta ve polis saldırılarına maruz kalmıştı, resmi grev kararının asılacağı dün gece de saldırılar eksik olmadı. Çevik kuvvet ve zabıta, TOMA eşliğinde işçilere sürekli baskı uyguladı, defalarca müdahale etti. Ancak işçilerin kararlı tutumu ve mücadeleci tavırları, saat 00.00 sularında Belediye üzerine grev kararının asılmasıyla sonuçlandı. Yasal grev pankartı işçilerin coşkulu “Direne, direne kazanacağız!” ve “Sendika hakkımız, söke söke alırız!” sloganları eşliğinde asıldı.

Pekiyi, ne olmuştu?

Beltaş işçileri toplu iş sözleşmesi dönemi devam ederken, sendikalı oldukları için Eylül ayında iş akitlerinin fesih edileceğine dair tebliğler ve tehditler sonucu 39 gün önce Beşiktaş Belediyesi önüne bir direniş çadırı kurmuş ve taleplerini dile getirmek için eylemlere başlamıştı. Süreçte Disk Genel-İş’te örgütlü işçilere sendikasızlaştırma baskılarına sık sık rastlanırken, Belediye Başkanı emriyle zabıta ve polis, işçilerin direniş çadırlarını yıkmış, yakmış ve işçiler her defasında çadırı yeniden kurmuştu.

Talepler

İşçilerin talepleri ise, daha 5 ay önce Soma’da 301 madenciyi katleden güvencesiz çalıştırmanın, taşeronun lağvedilmesi ve yasaklanması, sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması ve işe iadelerinin sağlanması.

Yorumlar kapalıdır.