Güney Kore’de Hyundai ve Kia Motors işçileri grevde

Dünya çapında üretim yapan Hyundai ve Kia Motors şirketleri Güney Kore’deki işçilerine düzenli ikramiyeyi çok gördü. Ülke çapındaki fabrikalarda örgütlü olan sendikalı işçilerin (47.262 işçi) %70’i düzenli ikramiye talebiyle greve çıkma kararı aldı. Ayrıca işçiler maaşlarında %8,16’lık bir artış ve emeklilik yaşının 60’a indirilmesini de talep ediyor. Bu grevin, Hyundai ve Kia Motors’a toplam 65 milyar won (yaklaşık 93 milyon dolar) kayba neden olacağı tahmin ediliyor.

Dünya çapında sınıf mücadelesi yükselirken Güney Kore gibi ağır sanayinin yoğunlaştığı ülkelerdeki grevlerin öneminin altını çizmek gerekiyor. Ayrıca Güney Kore’de araba imalatı yapan Ssangyong Motors fabrikasının 2009 yılında iflas gösterip birçok işçiyi kapı dışarı koymasının ardından, fabrikalarını işgal edip militanca mücadele eden ve Güney Kore silahlı güçleri tarafından öldürülen ve yaralanan işçileri unutmamamız da gerekmektedir.

Güney Koreli işçilerin militanca mücadelelerini yoldaşça selamlıyoruz. Grevlerinin başarıya ulaşmasını, kazanımlarının sürekli olmasını diliyoruz.

Yorumlar kapalıdır.