Boydak işçileri mücadele ederek kazandı

Kayseri’de kurulu bulunan ve Türkiye’nin en büyük mobilya fabrikalarından olan Boydak Holding’e bağlı 5 fabrikada çalışan işçiler, Şubat ayının başında düşük ücrete ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına karşı yürüdü. 5 Şubat sabahı 2 bin işçi, örgütlü oldukları Öz Ağaç-İş Sendikası’nın sözleşme dönemi olmasına rağmen taleplerinin dinlenmemesi üzerine iş bıraktı. Bunun üzerine Boytaş 5 İşletme Müdürü Mustafa Karamemiş işçilerin önüne geçerek “Arkadaşlar taleplerinizi dinlemeye hazırız, işinize dönün” çağrısında bulundu ancak bu çağrı dikkate alınmadı. Ardından Bellona işçilerinin de katılımıyla eyleme geçen işçilerin sayısı 3 bini geçerken, iş bırakan işçilerin sayısı 6 bini buldu.

Fabrikalardan dışarı taşan işçilerin talepleri şöyleydi: 2009’dan bu yana yapılmayan zamların telafi edilmesi için ücretlere yüzde 30 zam yapılması, sözleşme süresinin 3 yıl değil 2 yıl olması, ikramiyelerin aylık ücretlerle değil 4 ikramiye şeklinde verilmesi, 3 ikramiye verilen işçilerin ikramiyesinin 4’e çıkarılması, zorla mesaiye kalma uygulamasının sona ermesi ve sendikayla devam eden görüşmelerin gizli kapılar ardında değil işçilere açık şekilde yapılması.

İş bırakma sürecinin ardından işçilerin ücretlerine yüzde 20 zam yapılması konusunda anlaşma sağlandı. Ayrıca işçilere kira, yemek, çocuk ve yakacak gibi sosyal yardım kalemlerinde de zam oranı seviyelerinde iyileştirme yapılması kararlaştırıldı.

Yorumlar kapalıdır.