Engelliler ve yaşlılar: “Uyumuyoruz, uyarıyoruz”

9 milyon engellinin 1 milyon 200 binini doğrudan etkileyecek haksız bir uygulamaya karşı durabilmek ve kamuoyunun dikkatini çekebilmek için ülke genelinde engelli sivil toplum örgütleri 24 saatlik oturma eylemi başlattı. 28 Mart saat 13:00’te başlayan oturma eylemi 29 Mart saat 13:00’te sona erecek.

Pekiyi engelliler neden bu eylemi yapmak zorunda kaldılar?

Hatırlayalım 1.7.1976 tarihinde engelliler ve yaşlılarla ilgili 2022 sayılı kanun çıkarıldı. Bu kanun 65 yaşını doldurmuş ve kendisine bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan yaşlıların devletten maaş almasını sağlıyordu. Bu maaş son olarak aylık 145 liraydı. Aynı şekilde engelliler için de böyle bir maaş veriliyor. Engellilik durumuna göre bu maaş %40- 69 arası engeli olanlar için 291 lira. %70 üzeri olanlar için ise 437 lira.

Devlet bakmakla yükümlü olduğu bakıma muhtaç yaşlılar için, sağlık komisyonundan geçmesi şartı ve aile içerisinde bakılması koşulu ile bakımı üstlenen birinci derecede aile bireyine 2828 sayılı yasa ile maaş ödüyor. Bunun maddi tutarı 2015’ten bu yana aylık ayda 793 lira.

Pekiyi yapılmak istenen ne?

2013 yılında resmi gazetede 6495 sayılı torba yasa ile yayınlanan 103. ve 73. maddenin N bendiyle 2022 sayılı kanununda değişiklik yapılıyor. Daha önce verilen yukarıda saydığımız maaşların verilmeme durumu söz konusu. Şöyle ki, gelir testine hane halkı da dahil ediliyor.

Daha önce sadece bakıma muhtaç olan bireyin geliri baz alınarak bu ödeme yapılıyordu. Bu ödeme bakıma muhtaç olan ve kendisine bakamayacak durumda olan bireye bakma görevini üstlenen aile yakınına ödeniyordu. Yeni yasa ile bu bakım ücretini alabilmek için aile bireyleri kişi başına 572 liradan daha az bir gelire sahip olması gerekiyor. Bu durumdan etkilenecek kişi sayısı 1,5 milyona yakın. 1976 yılından bu yana ödenen yaşlılık maaşı ve engelliler için ödenen maaş, darbe iktidarları döneminde dahi ve birçok hükümet döneminde kesintiye uğramazken neden bugün bu maaşlara göz dikildi.

AKP’nin sosyal adalet diye övündüğü bu sistemin makyajı akmakta. Gerçek şu ki sıcak para ile dönen ekonomide derin çatlaklar oluştu. Kendileri için örtülü ödenekler çıkartan iktidar, engelli ve yaşlılara verdiği maaşa göz dikmiş durumda. Meclisin bu yasayı iptal etmesi çok kolay. Zira Cumhurbaşkanı için çıkartılan örtülü ödenek yasasında gördük ki, isterlerse pek ala bir çırpıda yasalar çıkarabiliyorlar.

Yorumlar kapalıdır.