Douma 4’lüsü ile dayanışma eylemi gerçekleştirildi

Aralık 2013’te, Şam yakınlarındaki Doğu Guta’da kaçırılan 4 insan hakları aktivisti, Sameera al Khalil, Razan Zaitoune, Wael Hamada ve Nazım Hammadi ile dayanışmak için bugün saat 18.30’da Galatasaray Meydanı’nda eylem gerçekleştirildi. Eylem aynı zamanda, Ceyş-ül İslam (İslam Ordusu) Komutanı Zahran Alluş’un, Türkiye’ye gelmiş olması ve hükümet ile görüşmeler gerçekleştirmesine karşı yapıldı. Zira, Ceyş-ül İslam, Suriyeli 4 aktivisti kaçıran silahlı örgüt.

“İslam Ordusu komutanı ZahranAlluş’un yeri pazarlık masası değil mahkemedir!” başlığıyla gerçekleştirilen eylemde, aktivistlerin serbest bırakılması talep edildi. Türkiye hükümetinin Alluş’a verdiği/vereceği her türlü destek protesto edildi.

Kaçırılan 4 aktivist, aynı zamanda ‘Duma 4’lüsü’ olarak biliniyor. Haklarındaysa hala hiçbir bilgiye ulaşılamadı. Bu dört kişinin kaçırılmasının aynı zamanda, bölgede Esad’ın da yaptığı gibi bir tür terör ile halkı sindirmek ve kendi hakimiyet alanlarını pekiştirmek amacıyla gerçekleştirildiği vurgulanan eylemde, tüm bu terör mekanizmalarına karşın kendi yerel koordinasyonları, öz örgütlülükleri ile hem Esad hem de diğer selefi-cihatçı güçlerle savaşan Suriye halkı ile dayanışma içinde olunduğu açıklandı.

Duma 4’lüsü

Razan Zaitoune: İnsan hakları avukatı ve savunucusu olan Razan, siyasi tutukluları devlet güvenlik mahkemesi önünde savunuyordu. 2005 yılında mahkeme başkanı tarafından mahkemeden kovulmasına rağmen Razan çalışmalarına tutuklu aileleriyle, yoksul mahallerinde ve köylerinde devam etti. Amerika’nın Irak işgalini takip eden yıllarda, Suriye rejiminin bazılarını tutukladığı, bazılarını ise Irak’a gönderdiği ama hepsini kendi bölgesel gücünü konsolide etmek için kullandığı Selefi gruplarla ilgili en fazla bilgiye sahip kişilerden birisiydi Razan. Razan ayrıca, bazıları şu anda rejim tarafından tutuklu olan aktivistlerle işbirliği içinde İhlal Belgeleme Merkezi’ni ayaklanmanın başlangıcından birkaç ay sonra kurmuştur. Ayaklanma öncesinde de birçok kez Suriye muhabaratı tarafından rahatsız edilmiş olan Razan, 2013 yılının Nisan ayının sonlarında, Doğu Guta’da Duma’ya geldi. Razan günde 4 paket sigara içiyordu.

Samira al Khaleel: Sol bir muhalif örgüte üye olmaktan dolayı 1987-1991 yılları arasında Esad hapishanelerinde siyasi tutuklu olan Samira, 2011 Mart ayında ayaklanmanın başlangıcından sonra Şam’da rejim tarafından aranmaya başladı. Şam’da iki yıl boyunca toplam 5 ev değiştirdikten sonra, 2013 Ağustos’unda Guta’ya geldi. Doğu Guta’da yerel kadınlarla birlikte kadınlara gelir sağlayacak üretim konusunda çalışıyordu. Razan’la birlikte oturdukları ev Duma’lı pek çok kadının buluşma yeri oldu.

Wael Hamada: Razan’ın eşi Wael, ayaklanmanın başlangıcından itibaren iki defa Esad rejimi tarafından tutuklandı ve aylar süren tutuklanma süresince çok ağır işkencelere maruz kaldı. 2013 Eylül’ünde Şam’dan Guta’ya geldi.

Nazım Hammadi: Şair ve avukat olan Nazım, Wael ile birlikte ayaklanmanın başlangıcında Şam’da barışcıl eylemlerin düzenlenmesinde rol aldı. Nazım ve Wael, Razan’ın sağ koluydular.

Yorumlar kapalıdır.