Erkek adalete karşı kadınlar davalarda dayanışmaya!

Tarsus’ta vahşice öldürülmesiyle Türkiye’de kadın cinayetlerinin simgesi haline gelen Özgecan Aslan davasında üç katil zanlısına da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Bu kararın ardından, sistematik olarak maruz kaldığı koca şiddetinden ancak kocasını öldürerek kurtulabilen Yasemin Çakal ve erkek medya tarafından ‘yalnız yaşayan bir kadın’ olduğu için öldürülmesi meşru gösterilmeye çalışılan Değer Deniz için adalet arayışımız sürüyor.
3 Aralık 09.00 Tarsus Adliyesi – Özgecan Aslan Davası

Mersin’in Tarsus ilçesinde tecavüze uğrayan ve ardından katledilen Özgecan Aslan’ın 3 Aralık’ta görülen karar duruşması için Adana Kadın Platformu, kadınlara çağrıda bulunmuştu. Kadınlar, Saat 9.00 da Tarsus adliyesinde görülen Özgecan Aslan’ın karar duruşmasında çıkacak olan kararı takip etti. Davanın sonucuna üç katil zanlısına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı çıktı.

Özgecan Aslan’ı minibüsüne alarak şehrin dışına çıkaran Suphi Altındöken, Aslan ailesinin avukatlarının talebinde olduğu gibi canavarca hisle öldürmek suçunun yanı sır nitelikli cinsel saldırı da olmak üzere ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Altındöken’in arkadaşı Fatih Gökçe ve babası Necmettin Altındöken ise canavarca his ve eziyetle kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı.
Şüphesiz bu kararın çıkmasında kadınların seferber oluşunun büyük payı var, ancak şu da unutulmamalı: dava, daha çok Özgecan’ın “masumiyeti” üzerinde durularak yürütüldü. Bu kararın, “masum bulunmayan” veya “namus araştırması istenen” kadınlar için de emsal olması gerektiğini savunuyoruz.

25 Aralık 10.30 Çağlayan Adliyesi – Değer Deniz Davası

Değer Deniz, İstanbul’da evinde uyurken 5 Mayıs’ta sabaha karşı eve tırmanarak giren 17 yaşında bir erkek (C.M.) tarafından öldürülmüştü. Soruşturma dosyasına getirilen kısıtlama kararı nedeniyle, olayın detayları medyaya yansımamış ve Deniz, erkek medya tarafından ‘yalnız yaşayan bir kadın’ olduğu için öldürülmesi meşru gösterilmeye çalışılmıştı. İddianamenin hazırlanmasının ardından, Deniz’in ağır şiddet ve işkence altında tecavüze maruz kaldığı ortaya çıktı. Tecavüzün ortaya çıkması üzerine ilk duruşmada ifadesini değiştirip sevgili olduklarını iddia eden C.M., 23 yıldan 29 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Birinci duruşması 2 Kasım’da gerçekleşen davanın bir sonraki duruşması 25 Aralık’ta görülecek. Kadın örgütleri saat 10.30’da herkesi Çağlayan Adliyesi’ne çağırıyor. İkinci duruşmada sanığın akrabaları ve diğer tanıklar dinlenecek.

1 Aralık 13.30 Bakırköy Adliyesi – Yasemin Çakal Davası

Yasemin Çakal, 10 Temmuz 2014’te uzun süredir sistematik bir şekilde şiddet gördüğü kocası Özcan Kaymaklı’yı, kendisini korumak için öldürdü. Çocuğuyla birlikte cezaevinde olan ve hayatını savunduğu için cezalandırılırcasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Çakal’ın yargılanmasına devam ediliyor.

Davanın yedinci duruşması 1 Aralık Salı günü görüldü. Kadın hakları savunucuları, Yasemin’in meşru müdafaada bulunduğunu ve derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini haykırmak için bir kez daha Bakırköy Adliyesi’ndeydiler. Duruşmada Yasemin Çakal’ın avukatları, cinayetin meşru müdafaa sonucu gerçekleştirdiğini belirterek müvekkillerinin tutuksuz yargılanmasını istedi. Bu talep mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Duruşma, cinayetin meşru müdafaa sonucu gerçekleşip gerçekleşmediğine ilişkin Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen raporun gelmemesi üzerine 16 Şubat 2016 tarihine ertelendi.

Yorumlar kapalıdır.