Kadınlar yaşamak istiyor!

20 Ocak 2016 tarihinde, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısı üzerine, Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde düzenlenen eyleme pek çok kadın katıldı. “Kadınlar yaşamak istiyor!” şiarından yola çıkılarak gerçekleştirilen eylemde, geçtiğimiz 2015 yılı içerisinde 303 kadının katledilmesine, bugün Kürt illerinde süre gelen devlet şiddetti sebebi ile 75 kadının hayatını kaybetmesine ve Diyanet’in kız çocuklarını hedef gösteren kadın düşmanı açıklamalarına vurgu yapıldı.

Eylem süresince katledilen kadınlar anılarak katillerin kravat taktıkları, “pişman” oldukları, “tutku derecesinde sevdikleri” ve “erkekliklerine laf geldiği” için “hak ettikleri” iyi hal, aşırı sevgi ve haksız tahrik indirimlerine tepki gösterildi. Uygulanan indirimlerin, cezaların caydırıcılığını ortadan kaldırdığı belirtildi. Dolayısıyla kadın katillerine hiçbir şekilde indirim uygulanmamasına yönelik öne sürülen talep bir kez daha yinelendi. Dava takiplerinin, kadın katillerinin indirimler ile adeta “ödüllendirilmeleri”nin önünde geçtiği dolayısıyla bu noktada örülen dayanışmanın ne kadar önemli olduğu ifade edildi.

Kürt illerinde günlerden beri süregelen savaş koşulları sebebi ile pek çok sivilin hayatını kaybettiği dile getirildi. Yaşama hakkının askıya alındığı ve şiddetin normalleştiği bölgede 75 kadının hayatını kaybettiği ve savaş ve şiddet ortamının kadın cinayetlerini arttırdığı belirtildi. Savaşa son verilmedikçe sayısının 75 ile sınırlı kalmayacağı vurgulandı.

Diyanet’in “babanın öz kızına şehvet duyabileceği” yönünde yaptığı kadın düşmanı açıklamaların kadınlara yönelik uygulanan şiddeti teşvik edici nitelikte olduğu ve bu tür fetvalardan vazgeçilmesi gerektiği ifade edilerek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Diyanet’in açıklamalarını arka çıkan tavrı eleştirildi.

Son olarak; kadın cinayeti davalarının takipçisi olmaya devam edeceklerine değinen kadınlar, başta yaşama hakkı olmak üzere her türlü demokratik ve sosyal hakları için mücadele etmeye ve kadın düşmanı her çeşit uygulamanın karşısında yer alarak bu mücadeleyi büyütmeye devam edeceklerini vurguladı.

Yorumlar kapalıdır.