SCA Yıldız’da grev

DİSK’in TÜMKA-İŞ sendikasına bağlı Gebze’de bulunan SCA Yıldız’da grev başladı. Türkiye’nin önde gelen ped, çocuk bezi, ıslak mendil üreten ve Ülker’in de %50 hisse sahibi olduğu fabrikada TİS sürecindeki anlaşmazlık üzerine işçiler 9 Aralık günü grev kararı aldı.
Toplam 170 işçinin çalıştığı bu fabrikada, 55’i beyaz yaka olmak üzere 115 mavi yakalı işçi çalışıyor. Bu işçilerin yanında farklı taşeronlar olmak üzere 100’e yakın taşeron kadın işçi ise üretimden ziyade fabrika içi temizlikte ve paketleme işlerinde çalıştırılıyor.

İşçiler yaklaşık 3 sene boyunca sendika mücadelesi vererek TİS hakkını elde etti. Bu süreç boyunca patronun tüm yıldırma ve baskı politikalarına karşı işçiler örgütlenmeye devam ederek karşı durdu. En sonunda da işçilerin tümü sendikaya üye oldu. İşçilerin grev kararına karşı patron kendi bünyesindeki diğer fabrikalardan işçileri getirerek grev oylamasına dâhil etti. Amaç oylamada grev kararı alınmasını engellemekti. Fakat oylama sonucu 171 oy ile grev kararı alındı. Grev kararını engelleyemeyen patron daha sonra işçi ailelerine tehdit mektubu yolladı. Buna karşılık işçiler işyeri önünde mektupları yırtarak grev kararlarının arkasında olduklarını gösterdiler. En son çare olarak patron lokavt kararı alarak işçileri fabrikayı kapatmak ile tehdit etti. “Sendikadan istifa edin, lokavtı geri çekerim” çağrısı yapan patrona işçilerin yanıtı “sendikadan istifa etmiyoruz, greve çıkıyoruz” oldu.

İşçilerin talepleri; sendikanın tanınması, ücretlerin yükseltilmesi, mesai ücretlerinin tam yatırılması, disiplin komisyonunda bir işçinin bulunması ve işten atılan sendika temsilcisi Erkan Ersoy’un işe geri alınması.

Yorumlar kapalıdır.