Turizm sektöründe son durum!

Geçtiğimiz ayın 12’sinde Sultan Ahmet’te Alman turistler hedef alınmış, 10 Alman turist hayatını kaybetmişti. Turizm patronları öncelikle ülke turizmine gelecek zarara hayıflandıktan sonra, Alman turistlerin ölümüne üzüntülerini sundular. Hemen patlamanın yarattığı etkiden bahsederek turizmin bir krizle karşı karşıya olduğu ve işçi çıkarmanın kaçınılmaz olacağını söylemeye başladılar. Yıllardır süregelen dış politikanın yol açtığı içteki güvenlik zafiyeti ve ekonomik krizin geleceği gerçeği zaten halihazırda patronları tedirgin ediyordu. Aslında kârlarında düşüş yaşanması onlar için zarar etmek diye okunduğundan hemen işçi çıkarma formülü ile çözüm bulmaya çalışıyorlar.

Önümüzdeki dönemde turizm işçilerini zorlu bir süreç beklemektedir. Patronlar krizin faturasını her zaman olduğu gibi gene işçilere kesmeye planlıyorlar. Sektördeki bütün işçilerin bu gerçeği görerek örgütlenmesi kaçınılmazdır. Önümüzdeki dönemde toplu işten çıkarmalarla karşılaşacağımız aşikâr iken sektörün örgütsüz yapısını acilen bertaraf edecek çalışmalar yürütmeli ve sendikalarda örgütlenmeliyiz. Hâlihazırda sektörde Tüm Emek-Sen ve Dev Turizm-İş örgütlenme potansiyeli olan sendikalardır. Son dönemde Tüm Emek-Sen’in mücadeleci yapısı ve otellerde örgütlenme deneyimleri önümüzdeki dönemdeki mücadelelere referans vermesi açısından önemlidir.

Sektörde yıllardan beri var olan ve işçileri patronlara bağımlı kılmaktan başka bir iş görmeyen, sendikal bürokrasinin tavan yaptığı sarı sendikaların işçilerde yarattığı ”sendikadan hayır gelmez” düşüncesini kıracak olan, ilerici sendikaların sektörde daha fazla çaba sarf etmesi ve güçlerini birleştirmeleridir. Yakın dönemde Çınar Otel işçileri sarı sendika TOLEYİS’ten istifa ederek Tüm Emek-Sen’e üye oldular. Buna karşı TOLEYİS ve patron işbirliği yaparak, işçileri işten attı. Çınar Otel işçilerinin mücadelesi devam ediyor. Yine Grand Hyatt işçileri Tüm Emek-Sen’i seçerek mücadelenin fitilini ateşlemiş, yine işten atılma ile karşılaşmıştır. Bu durum sektördeki sendika düşmanlığını göstermekle beraber işçilerde bir arayışın olduğu ve yılların sendikal bürokrasisinin ihanetine karşı mücadeleci sendikalarda örgütlenme eğilimini göstermektedir.

Yorumlar kapalıdır.