Direnişler

29.05.2016
Açlık Grevindeki Madenciler Eylemlerini Sonlandırdı

Zonguldak Kilimli’de bulunan Deka Madencilik A.Ş’ye bağlı Balçın Madencilik’te çalışan 120 işçi Ocak ayından beri ödenmeyen maaşları için 4 Nisan günü iş bırakmışlardı. Bunun ardından maden ocağına kayyum atanmasıyla çaresiz duruma düşen işçilerden 85’i 18 Mayıs günü açlık grevine başlatmışlardı. Maden ocağında açlık grevi yapan işçilerden bir kısmı rahatsızlanarak hastaneye kaldırılırken geri kalanlar maden ocağında aileleri ise ocak girişinde direnişe devam etmişlerdi. Hakkettikleri maaşlarını almayı talep eden işçiler kendilerine yapılan yardım teklifleini sadaka olarak nitelendirip geri çevirmişlerdi. Açlık grevinin 11. gününde İl Emniyet Müdürü Osman Ak’ın ocağa gelerek işçileri ikna etmesiyle eylem sonlandırıldı. İşçilere alacaklarının bir bölümü olan 1000’er TL ödendi.

28.05.2016
Arçelik LG İşçileri Basın Açıklaması Gerçekleştirdi

İşçileri her türlü yasa dışı yolla baskı ve kontrol altında tutan Türk Metal Sendikası’ndan ayrıldıkları için işten atılan Arçelik işçilerinin başlattıkları direniş birinci yılını tamamladı. Direniş çadırında 110 gün geçiren işçilerden bir bölümünün işe iade davaları lehlerine sonuçlanmıştı, bir bölümü işe iade davalarının sonuçlanmasını beklemekteydi. 27 Mayıs günü Gebze 1. İş Mahkemesinde görülen duruşmada 17 işçinin daha işe iade edilmesi karara bağlandı. Bnunu üzerine Arçelik işçilerinin adliye önünde gerçekleştirdikleri açıklama şöyle:

“2015 Mayıs ayında Bursa’da Renault işçilerinin başlattığı metal fırtınada Gebze’de direniş gösteren Arçelik-LG fabrikasının direnen işçileriyiz. Geçen yıl işçilere kuralsız çalışmayı, dizginsiz sömürüyü ve boyun eğmeyi dayatan sarı sendika-patron işbirliğine karşı, onurlu yaşamı ve ekmeği savunmak için metal işçileri ayağa kalktı. Metal fırtına adı verilen işçilerin isyanını yarattı. Arçelik-LG işçileri olarak bu süreçte gözümüzü açtık. Sözde sendika özde patron yalakası işbirlikçi çete olan Türk Metal’den 27 Mayıs günü anayasal hakkımızı kullanarak istifa ettik. Sendikadan istifa eden işçilere işyeri tarafından baskı uygulandı. Arçelik-LG tüm iyi niyetimize rağmen çevik kuvvet ekipleriyle beraber 173 işçi arkadaşımızı baskı ve zor yoluyla 5 Temmuzda işten attı.
İşten atıldığımız zaman bu iş burada bitmez dedik ve direniş çadırımızı kurarak 110 gün boyunca direndik. Daha sonra işe iade davalarımızı açtık. İstifa ettiğimiz tarihten bu yana 1 yıl geçti. Ve direnişimiz bir yıldır sürüyor. Davaları birer birer kazanıyoruz. Bir kez daha haklı olduğumuzu Koç’un ve Türk Metal’in suratına tokat gibi patlatıyoruz. Arçelik-LG işçilerinin direnişi, işçi kenti olan Gebze’den tüm Türkiye’ye işten atılan, haksızlığa uğrayan, iş cinayetlerinde katledilen tüm işçilerin mücadelesidir. Kazanımlar da tüm işçilerin kazanımıdır. Kazanıyoruz ve kazanacağız.”

27.05.2016
Başkurt Motor İşçileri Açlık Grevinde

Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Başkurt Motor fabrikasında, patronun toplu iş sözleşmesine tazminatsız işten atmanın önünü açacak maddeler eklemek istemesi üzerine, Çelik-İş üyesi 95 işçi 29 Mart günü greve çıkmıştı. Çelik-İş bürokrasisinin grevde gösterdiği isteksizlik üzerine, grevi duyurmak için 15 işçi fabrika önüne çadır kurarak açlık grevi başlattılar. Fabrikadaki ağır çalışma koşullarından da şikayetçi olan işçiler, tuvalet ihtiyaçlarının beş dakika ile sınırlandığını, fabrika içerisinde telefonların toplatıldığını, fabrikaya gelen bütün özel araçların arandığını ifade etmekteler.

25.05.2016
Dünya Markası AVON İşçilerini Attı

Gebze Organize Sanayi Bölgesi Tembelova yerleşkesinde bulunan AVON Kozmetik Sanayi’nin deposunda çalışan işçiler kötü çalışma koşullarına karşı Depo, Antrepo, Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı Sendikası(DGD-Sen)’na üye oldular. Bunun üzerine karşı saldırıya geçen patron sendikalı olduğunu öğrendiği 8 işçiyi işten çıkarttı, işçiler ise 23 Mayıs günü işe sendikalı olarak geri dönebilmek için direnişe geçtiler. Çalışma koşullarının ağırlığından şikayetçi olan işçiler iş yerinde kıdemli kıdemsiz her işçinin düşük maaşla, birçoğunun asgari ücretle çalıştıklarını belirttiler.

Yorumlar kapalıdır.