Nice saldırısına ilişkin GSI-UIT bildirisi: Sürekli olağanüstü hâle hayır!

14 Temmuz gecesi Nicek kentinde, havai fişek gösterisinden birkaç dakika sonra bir kamyon, kutlamalar nedeniyle trafiğe kapalı Promenade des Anglais caddesindeki kalabalığın üzerine, evlerine dönmekte olan izleyicilerin arasına daldı ve yaklaşık 2 km boyunca bir katliam gerçekleştirdi.

İçişleri Bakanlığının son açıklamasına göre 84 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin ailelerine, yakınlarına en derin ve içten taziyelerimizi bildiriyoruz. 18 kişi hâlen yoğun bakımda. Yaklaşık 50 kişi hafif yaralı.

Bu kişilerin çoğunluğu, ağır vasıtanın tekerlekleri altında kalan ve ezilenler! Her türlü ırkçı ve Yahudi karşıtı şiddeti mahkûm ettiğimiz gibi, bu saldırıyı da aynı kararlılıkla mahkûm ediyoruz.

Bu saldırıyı ilkesel olarak mahkûm ediyoruz; çünkü bölücü, karşıdevrimci, hain ve barbar bir saldırı. Öte yandan, IŞİD, Siyonist devlet ve emperyalist güçler başta olmak üzere her türlü gericinin bu şiddet eylemini emekçilerin ezilmesi ve sömürülmesi “amaçlarına” ulaşmak için kullanacaklarını biliyoruz.

Bu saldırı, Hollande-Valls-Cazeneuve hükümetinin ve AB’nin krizde olduğu bir dönemde gerçekleşti.

Bu saldırı, hükümetin Anayasanın 49-3 maddesine ve 4 aydan fazla bir süredir iş tasarısının tamamen geri çekilmesi –artık ilgası- için emekçi halkın ezici çoğunluğunun seferberliğinin sert bir şekilde bastırılmasına bir kez daha başvurarak El Khomri yasasını dayatmasının hemen ardından gerçekleşti!

Bu saldırı, terörizmle mücadele bahanesiyle sendikaların kriminalize edildiği ve demokratik hakların tartışmaya açıldığı bir ortamda gerçekleşti!

Böylece, Hollande olağanüstü hâlin üç ay daha uzatıldığını ve emperyalist Fransız askerlerinin Irak ve Suriye’ye müdahalesinin yoğunlaştırılacağını açıkladı.

Bu nedenle, Enternasyonalist Sosyalist Birlik (GSI) olarak, kapitalistlerin çıkarına olan planlarını daha iyi hayata geçirmek ve baskıyı daha fazla arttırmak için bu barbar saldırıyı iğrenç bir şekilde kullanan hükümeti teşhir ediyoruz.

Nice kentinin bağlı olduğu Alpes-Maritimes departmanı başkanı ve Cumhuriyetçiler partisinin güvenlik danışmanı, daimi olağanüstü talep ediyor, ki bu, başlıca iki burjuva partinin demokratik özgürlüklere yönelik niyetleri hakkında çok şey ifade ediyor.

Aynı zamanda, emekçileri ve gençleri, olağanüstü hâlin derhal kaldırılması lehine birleşik seferberlik önerilerine yanıt vermeye çağırıyoruz.

Demokratik özgürlükleri sahiplenen herkes, işçi sınıfı, siyasi partiler, sendika ve örgütler, bu yönde bir tutum almalıdırlar.

Demokratik özgürlüklerin savunusu, emekçiler ile gençlerin birliği için olağanüstü hâl derhal kaldırılsın!

Enternasyonalist Sosyalist Birlik (GSI) – İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal (UIT-CI), 15.07.2016

Yorumlar kapalıdır.