Tahammülünüz yok ama her yerdeyiz ve hep olacağız!

Manisa Turgutlu ilçesine bağlı Ergenekon mahallesinde bir kadın parkta spor yaparken bir erkek tarafından fiziksel şiddete uğradı. Ebru Tireli’nin spor yaptığı alana gelen erkek “Bir daha burada yürüyüp, spor yapmayacaksın” dedikten sonra ayakkabısını çıkararak Tireli’nin yüzüne vurmaya başladı. Bu sırada dengesini kaybederek yere düşen Tireli’ye yerde de tekme ve ayakkabı ile saldırının sürdüğü ve Tireli kafasını kaldırıma çarptı. Dört aylık hamile olduğu öğrenilen Ebru Tireli’nin yere düştükten sonrada karnına ve yüzüne vuran saldırganın genç kadının çığlık atması üzerine kaçtığı bildirildi. Yaşadıklarını büyük bir korku içerisinde anlatan Ebru Tireli, “Hamileyim ne olur vurma diyerek yalvardım, ne olduğunu anlamadım. Gözü dönmüş bir şekilde bana vurmaya devam etti. Yere düştüm, başımı kaldırıma vurdum, bu kez üzerime çıkıp, yüzüme vurmaya başladı… Hem küfür ediyor hem de vuruyordu. Sonra birden beni bırakıp kaçtı” şeklinde ifade verdi.

Bu kadar şiddete maruz kalması yetmiyormuş gibi erkek egemen algının kadınlara dayattığı suçluluk baskısı yüzünden olsa gerek şöyle devam ediyor: “Üzerimde kapşonlu bir mont vardı. Montumun da her yeri kapalıydı.” Bir kadına bu savunmayı yapmak zorunda hissettiren çürümüş zihniyetten biz utanıyoruz!

Toplumda öyle rezil bir erkek egemen anlayış var ki, sokakta kadın görüldüğü anda tecavüzden tacize hatta öldürmeye varacak derecede şiddet bile normalize oldu. Bu zihniyet, yalnızca kadınlar evliyse, üstü başı kapalıysa, gündüz sokaktaysa kadınlara merhamet ediyor, o halde de erkeklere hoşlanmadıkları durumlardan mırıldanmasını salık veriyor. Bu zihniyet, elinde olsa kadınları toplumun her alanından atmak, dışlamak istiyor. Ama yok öyle yağma, biz her yerdeyiz. Okulda, evde, işyerlerinde, sokakta toplumun her alanındayız ve her zaman olmaya devam edeceğiz. Nasıl ki Ayşegül Terzi olayında susmadıysak, nasıl ki Özgecan cinayetinde sokaklarda olduysak şimdi de buradayız ve Ebru Tireli’nin yanındayız. Ebru Tireli yalnız değildir.

Hiçbir alanı terk etmiyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Bu içi çürümüş, kokuşmuş erkek egemen zihniyetiniz yeryüzünden silinene kadar da susmayacağız. Ebru Tireli yanlız değildir. Hiçbirimiz yalnız değiliz yeter ki yalnız olmadığımızı bilerek daha fazla ses çıkaralım ve erkek şiddeti son bulana kadar mücadele etmeyi bırakmayalım.

Yorumlar kapalıdır.