Kadınlar artık susmuyor, dayanışma büyüyor!

Geçtiğimiz haftalarda, dünya üzerinde ciddi bir hareketlilik sağlayan taciz ifşa kampanyaları yaşandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, “Yüzüklerin Efendisi” de dahil olmak üzere pek çok ünlü filmin yapımcılığını üstlenen Harvey Weinstein, otuz yıldır sektördeki onlarca kadını taciz ettiği suçlamasını kabul etti. Bunun üzerine, oyuncu Alyssa Milano, Twitter hesabından, “Eğer daha önce cinsel tacize ya da cinsel saldırıya uğradıysanız bu tweet’e cevaben ‘Ben de’ yazın.” şeklinde çağrıda bulundu. Milano’ya bir anda 27.000 kişi “Ben de” diyerek yanıt verdi. Avrupa Parlamentosu’ndaki kadınlar, oturuma, kendilerinin de tacize uğradığını ifade eden “Me too” (Ben de) yazılı kağıtlarla geldi. “Our responsibility”(Bizim sorumluluğumuz) yazılarıyla destek veren erkekler oldu.

Hemen ardından, Fransa’da benzer bir taciz ifşa kampanyası yaşandı. Kampanyayı, gazeteci Sandra Muller, uğradığı bir cinsel tacizi, #balancetonporc (domuzunu ifşa et) etiketiyle Twitter’dan duyurarak başlattı. Bunun üzerine binlerce kadın, aynı etiketle yaşadıkları cinsel istismar olaylarını ifşa etti. Bu durum Fransız hükümetini, kadının yanından geçerken ıslık çalmayı dahi ceza yaptırımına bağlayan bir yasayı görüşmeye itti (elbette ki böyle olmalı, ancak günümüz koşullarında ciddi bir kazanım) .

Söz konusu kampanyaların bizim açımızdan iki önemli sonucu var. İlki, kadınların sesinin artık kesinlikle daha fazla ve daha gür çıktığı… Kadınlar artık, uğradıkları saldırılara göz yummayacaklarını haykırıyor ve korkuyla susturuldukları günlerin geride kaldığını gösteriyor.

İkinci olarak, kadın sorununun evrensel olduğunu, yaşanan eşitsizlik ve saldırıların, meslek sahibi olma, gelişmişlik düzeyi vb. mazeretlerle hiçbir ilgisi olmadığını ve bunların üstesinden ancak dayanışmayla gelebileceğimizi bir kez daha gördük. Fransa’daki kampanyayı başlatan gazeteci, kendisinden binlerce kilometre uzakta bulunan ABD’li kadınlardan cesaret aldı ve dayanışma evrensel düzeye ulaştı. Yılmadan, yıllarca ABD’deki yapımcının cinsel tacizde bulunduğunu kanıtlamaya çalışan kadınlar, Fransada’ki kızkardeşlerinin lehine çıkarılabilecek bir yasanın önünü açtı.

Yorumlar kapalıdır.