AKP hükümetinin “muhafazakar” bir parti olarak alkol ve tütün kullanımına dair tavrı oldukça net, “Hâşa! İçmeyeceksiniz”! Bu taleplerini gerçekleştirmek için ellerinden ne gerekiyorsa yaptılar, halkı vergi denizinde boğmaya niyetliler. Savaşı pek seviyorlar, malum, halkın alkol ve tütün kullanımına karşı da bir savaş açmış durumdalar.
AKP iktidarı boyunca alkolden aldığı vergiyi neredeyse her 6 ayda bir arttırarak o kadar yüksek meblağlara getirdi ki artık bir mekanda oturup bir bira içmeyi geçtim evde içki içmek bile ekonomimizi sarsmaya başladı. 2018’de yapılan vergi artışıyla birlikte şu anda 70’lik bir rakının satış fiyatı 97.2 TL, vergi oranı %70 (yani toplam vergi 68.77 TL) iken 50’lik bir biranın satış fiyatı 7.40 TL, vergi oranı %60 (yani toplam vergi 4.47 TL)’tır. Aşağıdaki grafik 2003-2016 Avrupa Birliği alkollü içki fiyatları ortalamasındaki yerimizi göstermektedir:
Tablo: http://www.dogrulukpayi.com/bulten/turkiye-ab-fiyat-karsilastirmalari
Maşallah, onlarca bira çeşidiyle ünlü İrlanda’yı bile sollamışız (hatırlatırım ki İrlanda’da asgari ücret 1874 dolar, markette satılan bir biranın fiyatı ise ortalama 1.5 dolardır).
Tütün fiyatları için de benzer artışlar geçerli. 2018’de marketten aldığınız bir paket sigara en az 7.50 TL, bu fiyat isterseniz 14 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu yüksek fiyatlardan dolayı sarma sigara kullanmaya başlayan halk, torba yasa nimeti sayesinde bir darbe daha yedi. Kayıtlı tütün ve makaronla paketi 4.5-5.0 TL’ye mal olan sigara getirilen zamlarla birlikte en ucuz 7 TL’ye sarılabilecek.
Hal böyle olunca vatandaş elbette ki bir çözümünü buluyordu: evde içki üretimi ve kaçak tütün kullanımı. Son yıllarda bira kitleri ile evde bira yapımı artmaya başladı (söylemeye gerek bile yok, elbette ki bu bira kitlerinin satış fiyatları da KDV’li, sadece manasız derecede yüksek olan ÖTV’den muaf). Etil alkol temin edip evde rakı üretimi de artış gösterdi. Ama bu gidişe anında dur denildi! İlgili yönetmelikte değişiklik yapılarak 2018 Mart ayından itibaren satılan bütün etil alkollere dünyanın en acı maddesi denilen denatonyum benzoat karıştırılacak, böylece evde rakı üretimi imkansız hale gelecek. Ha, gerçi bizde çare bitmez, şu anda imbik satışlarının arttığını duyuyoruz, evde kendi etil alkolümüzü üreteceğiz. Sosyal medyada bir yazıda gördüğüm gibi, siyasal İslam Türkiye’de bilimin gelişmesine vesile oluyor! Şaka bir yana, bu durumun riskleri büyük elbette. Rakı üretilecek maddenin metil alkol olması durumunda ölüm riski çok yükseklerde seyrediyor. Etil alkol diye satılan alkollerden kesin emin olmak gerekiyor, aksi takdirde ölüm olasılığı yüksek. Ayrıca ev ortamında etil alkol üretmek de oldukça meşakkatli bir iş, olumsuz kimyasal tepkime olasılıkları büyük tehlike yaratıyor.
Rakıya yapılan acı madde müdahalesi yetmezmiş gibi bugünkü açıklamasıyla Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan evde üretilen biraların bira satışının %5,7 oranında düşmesine neden olduğunu yetkililere bildirdiklerini söyledi. Özilhan çok kaygılı, aman Allahım, evde bira üretimi vergi kaybına neden oluyormuş (bizim kâr oranımız düşüyor demiyor da)! Sermaye gruplarının bu korkusunun nasıl bir düzenlemeyle son bulacağı ise büyük merak konusu oldu. İleriki günlerde göreceğiz, hangi KHK ile, hangi torba yasa ya da yönetmelik değişikliğiyle bir yasaklamaya daha maruz kalacağız!
Ekşisözlük üzerinden bira boykotu başlatıldı! Bu tarz boykotlar elbette hayat pahalılığına da dikkat çekmesi açısından bizim için önemli. Fakat talepleri büyütmek lazım. İçki içmek ve tütün kullanmak bir tercihtir!
Vergileri vergi kaçıran patronlardan, çeşitli katakullilerle vergi muafiyeti kazanan işverenlerden tahsis edin!
Vergileri savaşa değil eğitime ve sağlığa harcayın!
Yorumlar kapalıdır.