Arjantin kürtaj hakkını yok saymaya devam ediyor!

Yasal kürtaj hakkının olmadığı Arjantin’de kadınların mücadelesi sürüyor. 

Kürtajı suç olmaktan çıkaran yasa teklifi 14 Haziran’da Temsilciler Meclisi’nin gündemine gelmiş, kadınların 22 saat süren sokak nöbetinin etkisiyle çoğunluğu kazanmıştı. Temsilciler meclisinden geçen yasa tasarısı 8 Ağustos günü Senato’da oylandı. 15 saat süren oturumda görüşülen tasarı, 31’e karşı 38 oyla Senato tarafından reddedildi.

1921’den beri yürürlükte olan mevcut yasaya göre, kürtaja sadece tecavüz sonucu hamileliklerde veya doğum yapacak kadının hayati tehlikesi olduğu durumlarda izin veriliyor. İsteğe bağlı kürtaj olanlara cezai yaptırımlar söz konusu.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, nüfusu 44 milyon olan ülkede senede 350 bin kürtaj merdiven altı yerlerde gerçekleştiriliyor. Kadın örgütleri bu sayının 500 bin civarı olduğunu tahmin ediyor. Bu sayı ülkede bir yılda gerçekleşen gebeliklerin yüzde 40’ını oluşturuyor.

Arjantin’de parlamentonun kürtaj hakkını tanımak istemiyor oluşu bir tesadüf değil. Ülkenin büyük bir kısmının Katolik olması ve Arjantin asıllı Papa Francis’in kürtaj karşıtlığını her fırsatta açıkça dile getirmesi ülkedeki kadın düşmanlığına dönük politikaları güçlendiriyor. Hatta oylamadan hemen önce Papa’nın kürtaj karşıtı siyasetçilere tasarının reddedilmesi için baskı uygulamaları gerektiğini söylediği haberinin yayılması kadın düşmanlarının küresel ölçekte birbirlerinden güç aldığının önemli bir göstergesi.

Arjantin’deki kardeş partimiz Sosyalist Sol’lu kadınların da içerisinde aktif bir şekilde bulunduğu kadın ve LGBTİ+ hareketinin uzun yıllar süren mücadeleleri sonucunda 2011’de eşcinsel evlilikler tanınmış ve ardından “Ni Una Menos” (Bir kadın daha eksilmeyeceğiz) hareketi ile kadına yönelik şiddete karşı dünya çapında yankı uyandıran büyük bir seferberlik oluşmuştu. Arjantin hükümeti kürtaj hakkı tanınırsa kadın mücadelesinin güçlenerek çıkacağının ve daha fazla hak talep edeceğinin farkında. Bu yüzden kadınların yaşamını yok sayarak, sağlıksız koşullarda kürtaj olmaya zorlamakta. Ancak mücadele henüz bitmiş değil. Kadın mücadelesi uluslararası ölçekte sürüyor ve Arjantinli kızkardeşlerimiz, kürtajı yasaklamaya karşı mücadele günü olarak ilan edilen 28 Eylül’e hazırlıklarını yapmaya başladılar. Kadınlar yılmayacak, er ya da geç kürtaj hakkını kazanacaklar!

Yorumlar kapalıdır.