28 Eylül 2018: Yasal kürtaj için yeni bir #küreselçığlık (#gritoglobal)

Dünya çapında kadın hareketi mücadelesi, haklarımızı elimizden almaya çalışan kapitalist hükümetlere karşı mücadelede dünyayı sarsıyor. Ücret eşitsizliğine ve cinsiyetçi düzenlemelere karşı ikinci uluslararası kadın grevini gerçekleştirdik. Hem toplumsal cinsiyet temelli ve cinsel şiddete karşı hem de yasal kürtaj hakkı için sokaklara çıktık ve İrlanda’da büyük bir seferberlikle kürtaj hakkını kazandık. Çünkü biliyoruz ki geçmişte de haklarımızı sokakları fethederek kazanmıştık. Bu 28 Eylül’de yasal kürtaj hakkı için küresel bir eylem düzenlemeyi hedefliyoruz.

Kadın mücadeleleri dalgası bağlamında Arjantin’deki yasal kürtaj mücadelesi, tüm dünyaya yayılan yeşil bir akımla çok büyük bir uluslararası dayanışma yarattı ve pek çok ülkesinde kürtajın ya kısıtlandığı ya da tamamen yasak olduğu Latin Amerika’da bu mücadelenin uyanmasını sağladı. Şili, Meksika, Venezuela, Peru, Paraguay, Kosta Rika, Kolombiya ve Brezilya’da kadınlar kürtaj mücadelesine tekrar başladılar. Yeşil fularlar, kendi bedenlerimiz üzerinde söz sahibi olmak için verdiğimiz mücadelenin sembolü haline geldi. Aynı şekilde Brezilya, Şili ve Meksika’nın pek çok şehri çok önemli seferberliklere tanık oldu.

Dünya genelinde kürtajın illegal olmasından sorumlu başlıca kurumlardan biri olan Katolik Kilisesi, kadın hareketi mücadelesi ve çeşitliliği üstündeki gerici rolü nedeniyle ciddi bir kriz yaşıyor. Kilisenin adı çocuklara yönelik cinsel istismar skandallarına karıştı. Bu durum, Papa Francis’in İrlanda’ya düzenlediği son ziyaretinde seferberlikleri ateşledi. İrlanda’da 14.500’ü aşkın kişi din adamları tarafından tacize uğradığını ve bu durumun kilise tarafından örtbas edildiğini açıklamıştı. ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yayınlanan bir jüri raporuna göre Katolik Kilisesi’nden 300’ü aşkın rahip binden fazla kişiye cinsel istismarda bulundu ancak kilise suçlamaları reddetti. Aylar önce Şili’de bir kısmı çocuk olan 250’den fazla kişinin kilise çalışanları tarafından istismara uğradığı açıklandı, 150’yi aşkın kilise çalışanının hakkında soruşturma açıldı ve Papa, Şili Katolik Kilisesi’nin tüm piskoposlarını istifa etmeye zorladı.

Dünyanın %40’ında kürtaj hâlâ daha gizlice yapılıyor ve küresel kadın hareketinin sonucu olarak artık kürtaj hakkı mücadelemizi daha kolay sürdürebilmekteyiz. Örnek olarak, Şili’de kürtajın suç olmaktan çıkarılmasını öneren yasa tasarısı veya Brezilya’da gebeliğe son vermek isteyen kadınların artık cezalandırılmaması için PSOL tarafından sunulan tasarı gösterilebilir.

Dünya çapında bir milyar dört yüz milyondan fazla kadın kürtajın yasak olduğu ya da bir şekilde sınırlandırıldığı ülkelerde yaşıyor. Gizli kürtajdan kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle her yıl 47 binden fazla kadın hayatını kaybediyor. Kürtajın yasallaşması ve suç olmaktan çıkarılması için uluslararası eylem günü olan 28 Eylül’de, kendi bedenlerimiz üzerine karar verebilmemiz için; bizi kontrol altında tutmaya ve sömürmeye çalışan erkek egemen kapitalist sisteme karşı kürtajın yasadışılığına son vermek için ve her şeyden öte, gizli kürtaj yüzünden daha fazla kadının ölmemesi için ikinci kez sokakları fethetmemiz gerekiyor. Dünya genelinde, gebelikte anne ölümlerinin %8 ila %11’i güvensiz koşullarda yapılan kürtajdan kaynaklanıyor. Dahası, hayatını bu şekilde kaybetmek zorunda kalanlar yoksul, genç, göçmen ve işçi kadınlar. Kürtaj sebebiyle ölenlerin sorumlusu, kadınları baskı altına alan ve kontrol eden erkek egemen kapitalist sistemin ta kendisi.

Kendi kararımızı verebilmek için cinsel eğitim, kürtaja mecbur kalmamak için doğum kontrolü ve ölmemek için yasal kürtaj istiyoruz. Bu nedenle İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal olarak tüm dünyadaki kadın hareketlerini, feminist organizasyonları, siyasi partileri ve sendikaları eylemler düzenlemeye çağırıyoruz. Tüm dünyada erkek egemen baskıya karşı savaşan; sosyalist bir bakış açısıyla mücadelesini, toplumun diğer ezilen ve sömürülen kesimlerin mücadeleleriyle birleştiren bir kadın hareketi için!

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (UIT-CI)

Yorumlar kapalıdır.