Kosta Rikalı işçiler, kemer sıkma politikalarına karşı 3 haftadır grevde
Hükümetin mali reform planına karşı Kosta Rikalı işçilerin başlattığı grev 3. haftasına girdi. Sendikaların ve öğrenci örgütlerinin katılımıyla ülke genelinde protestolar düzenlendi. Üç haftayı bulan süreçte protestocular polis şiddetine maruz kaldı.
Grev ve protestolar 10 Eylül’de başlamıştı ve aynı gün sendikalar tarafından süresiz genel grev çağrısı yapıldı. Sendika ve hükümet temsilcileri arasında defalarca yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. 25 Eylül’de başkent San Jose’de yüz binlerce insanın katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte vergi reformu reddedildi ve Kosta Rika hükümetinin eylemcilere dönük saldırıları kınandı. “Krizin faturasını zenginler ve kapitalistler ödesin”, “Çocuğumun geleceği için savaşıyorum”, “Halka adil davranana kadar hükümete huzur yok” gibi sloganlar kullanıldı.
Mizah ve protesto bir arada
Yürüyüşe “Kedi Yürüyüşü” adı verildi çünkü hükümet ve bazı basın kuruluşları, greve çıkan işçilerin daha önce düzenledikleri yürüyüşe yalnızca bir avuç insanın katılacağını iddia etmişti. (İspanyolcada “dört kedi” anlamına gelen cuatro gatos, çok az sayıda insanın bir araya gelebildiği durumları ifade eden bir deyim). Bunun üzerine Kosta Rikalılar, mizah anlayışlarını eylemleriyle birleştirdiler ve sloganlarıyla dövizlerinde bu kinayeyi kullanmaya başladılar. Yürüyüşe öküzleriyle katılan bir çiftçi şunları söyledi: “Bu yürüyüşe, Kosta Rika’nın en yoksul vatandaşlarını temsilen katılıyorum. Hükümet çiftlikleri hiç ziyaret etmediği için öküzlerimi buraya getirmeye karar verdim. Ben köylüyüm ama cahil değilim. Biz vergilerimizi ödüyoruz ama zenginler bizden çalıyor. Biz çiftçiler olarak, buna artık göz yummayacağımızı hükümete göstermek için buradayız.”
İşçi düşmanı reform planı
Hükümetin bütçe açığını kapatmak için öne sürdüğü mali reform planı, işçi düşmanı önlemler içeriyor. Bu önlemler arasında işsizlik yardımında, maaşlarda, tazminatlarda ve ikramiyelerde kesinti yapılması bulunuyor. Tasarıya göre ayrıca bazı hizmet ve ürünlere katma değer vergisi eklenecek, temel gıda ürünleri üstündeki vergi muafiyeti kaldırılacak, kamu harcamaları dondurulacak ve elektrik ve suya zam gelecek. Kısacası reform, en çok işçi sınıfını ve yoksulları etkileyecek.
Hükümet, krizi önlemek için bu reformdan başka bir çözüm olmadığı konusunda ısrarcı. Buna karşın greve çıkan işçiler, kemer sıkma politikalarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ifade ediyor ve mali reform planının geri çekilmesini talep ediyorlar. Hükümet ise tasarıyı geri çekmeyi reddediyor ve görüşmeleri sürdürmenin ön koşulu olarak greve ve eylemlere son verilmesini istiyor.
Kosta Rika öğretmen sendikası APSE’nin başkanı Melida Cedeno şunları söylüyor: “Burada toplanan insanlar, işçi sınıfının omuzlarına daha fazla vergi yükü bindirilmesini istemiyor. Grevimiz süresiz olacak ve hükümet tüm işçilerle masaya oturup tasarıyı geri çekene kadar sonlanmayacak.”
Yorumlar kapalıdır.