İDP, İstanbul 1 Mayıs’ında krize karşı kamulaştırma, planlama ve işçi denetimi talep etti

İşçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs, İstanbul’da Valilik ile 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin arasında yaşanan görüşmeler neticesinde Bakırköy Halk Pazarı’nda bir miting şeklinde organize edildi. Sendikalar, meslek odaları ve sosyalist partiler 12.00 gibi toplanırken, 13.00 itibariyle de yürüyüşe geçildi. Bakırköy Halk Pazarı’na “İncirli-Dikilitaş” yönünden alana gelen kortejin en başında KESK ve TMMOB, “E-5 Yan Yol” kolunun başında da TTB yer aldı. DİSK üyesi sendikaların başında olduğu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın ve İşçi Demokrasisi Partisi’nin de yürüdüğü kortej ise Marmara Forum AVM önünde toplandı.

Bilindiği üzere Urfa 1 Mayıs’ına giden Öz Büro-İş sendikası üyesi Elbistan Devlet Hastanesi işçileri trafik kazası geçirmiş ve 5 işçi yaşamını kaybetmişti. Bakırköy Halk Pazarı’ndaki 1 Mayıs kürsüsü kaybettiğimiz işçi kardeşlerimizi anarak ve onların yakınlarına baş sağlığı dileyerek programına başladı. Bu üzücü olay sonucunda planlanmış olan müzik dinletilerinin bir kısmı iptal edildi. Grup Vardiya ve DİSK Korosu işçi-emekçi marşlarını ve türkülerini sahneden yorumladı.

Yürüyüş sırasında İşçi Demokrasisi Partisi, “Ekonomik Yıkım Paketi Çöpe! Çözüm Kamulaştırma, Planlama, İşçi Denetimi” ve “Güvenceli İş, İnsanca Bir Yaşam İçin Mücadelemizi Birleştirelim!” yazılı pankartlarla yürüdü. Pankartların yanı sıra, İDP’nin taşıdığı dövizlerde şunlar yazıyordu: “Tek çözüm işçi-emekçi ittifakı”, “İş cinayetlerine karşı işyerlerinde işçi denetimi”, “Asgari ücrette vergiye son! Vergi yükü patronlara!”, “Eşdeğer işe eşit ücret”, “Zamlar geri alınsın, ücretler enflasyon oranında artırılsın!”, “Dış borç ödemelerine son! Kaynaklar emekçiler için harcansın!”, “Cinsiyete, cinsel yönelime ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılığa son!”, “Herkes için örgütlenme ve sınırsız, barajsız sendikalaşma hakkı”, “Seçim bir gün, mücadele her gün!”, “İşsizliğe karşı 6 saat işgünü, 4 vardiya”, “Kıdem tazminatı iş güvencesidir! Kıdem tazminatının gaspına hayır!”, “EYT’lilerin emeklilik hakları geri verilsin!”

Çeşitli sektörlerden işçilerle, kadınlarla ve öğrencilerle yürüyen İDP; ekonomik krizin faturasının patronlara kesilmesi, dış borç ödemelerinin durdurulması, Kürt halkına dönük baskıların son bulması, Türkiyeli emekçilerin Sudan ve Cezayir devrimleriyle dayanışması, Siyonist İsrail devletinin yıkılması ve özgür bir Ortadoğu’nun işçilerin öncülüğünde kurulması, genç kuşaklarla işçilerin birlikle mücadele etmesi, işten atmaların yasaklanması ve yoksulluk ile Tek Adam rejimine karşı birleşilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar kapalıdır.