İsyan ettirici zam furyası başladı…

İşte göz göre göre geldi zamlar. Başından beri söylüyorduk, “Bu hükümet kendisinin sebep olduğu ekonomik krizin faturasını biz emekçilere ödetecek” diye. Tabii belediye seçimlerini bekliyorlardı, sonra da İstanbul’daki tekrar seçimi.

Motorine 29 kuruş zam geldiği; bu zammın pompa fiyatına 21 kuruş olarak yansıyacağı haberi gelmişti. Yıl başından bu yana başta benzin olmak üzere akaryakıt ürünlerine 11 kez zam geldi. Bu arada benzinin litresi de 7 lirayı gördü. Bu zamlar tabii ki taşımacılık üzerinden bütün ürünlere yansıyacak.

Ardından çay ve şekere yüksek oranda zam yapıldı. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından yapılan açıklamada şeker fiyatının bugünden geçerli olmak üzere yüzde 16 artırıldığı duyuruldu. Buna göre, kristal şekerin fabrika çıkışı satış fiyatı kilogram başına KDV hariç 3,57 liraya yükseldi.

ÇAY İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) durur mu, o da kuru çaya yüzde 15 zam yaptı.

Bunlar açıkça ilan edilen zamlar ama bir de mutfak enflasyonu var: Gıda fiyatlarındaki artış son 6 ayda yüzde 26,5, bir yıllık artış ise yüzde 56 oldu. Dayanılacak gibi değil.

Üstelik toplumsal sınıflar için enflasyonun düzeyi de farklı. En yoksul yüzde 10’luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirası gıdaya giderken, en zengin yüzde 10’luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın aldığı pay ise 13 lirada kalıyor. Gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar, harcamalarının büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda bulunan yoksulların enflasyonunu zenginlere göre çok daha fazla etkiliyor.

İşçiler ve emekçiler gıda harcamalarının büyük bölümünü ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken, zenginlerin gıda harcamalarının büyük bölümünü et, balık ve deniz ürünleri meydana getiriyor.

Haziran 2019 itibarıyla son bir yılda ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 18,99, et-balık fiyatlarında yüzde 19,38, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 46,87 artış yaşandı. Bir yıl öncesine göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 23,15 arttı. Meyve fiyatları yüzde 101,41, sebze fiyatları ise yüzde 176,8 artış gösterdi. Bakliyat fiyatları yüzde 17,79, diğer gıda fiyatları ise yüzde 30,38 yükseldi.

Gel de isyan etme!

Yorumlar kapalıdır.