Enternasyonalist Mücadele’nin yaz okuluna katıldık

İşçi Demokrasisi Partisi olarak, daha önceki senelerde olduğu gibi, İspanya’daki seksiyonumuz Enternasyonalist Mücadele’nin (Lucha Internacionalista-LI) yaz okuluna katıldık. Ağustos ayının başında Barselona’da gerçekleşen okulun teması “Ulusal Sorun”du.

İlk etapta, “ulusal sorun” kavramı ve rejimin niteliğiyle bağlantısı tartışıldı. Marksist literatürde ulusal sorun üzerine ileri sürülmüş tezler üzerinden, çözümün ne olabileceği konuşuldu. İkinci olarak, İspanyol Devleti’nin tarihsel süreçte ulusal sorunla ilgili neden kalıcı bir çözüme ulaşamadığı iki yönden incelendi. Anarşizm ve Stalinizmin yarattığı politikaların Katalan sorunu üzerindeki etkisi ayrı ayrı değerlendirildi. Son olarak, bu değerlendirmeler ışığında, günümüzde Katalan sorununun çözümünde izlenmesi gereken yol tartışıldı.

2017 yılındaki bağımsızlık referandumu sonuçlarının yürürlük kazanamaması, bölgede yaşayan emekçilerin konuyu yeniden ele almasını gerektirmişti. Bu nedenle, okulun son kısmında demokratik konfederalizm tartışma konusu oldu. Partimizin okula katılımı, Ortadoğu’daki deneyimleri aktarması bakımından bu kısımda oldukça önemliydi. Ulusal sorunun, rejimin niteliği değişmedikçe sona ermeyeceği, demokratik konfederalizm vb. yolların bu nedenle çözüm getirmeyeceği yönündeki görüşlerin konuşulmasının ardından tartışma sonlandı.

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal’in bir parçası olarak çalışmalarını yürüten İDP ve LI’nin izlenecek politikaları birlikte tartışması, enternasyonalist mücadelenin gerçekleşmesi açısından oldukça önemliydi.

Yorumlar kapalıdır.