Trump neden azledilmek isteniyor?

18 Aralık akşamı Birleşik Devletler Temsilciler Meclisi (TM), ABD başkanı Trump’ı görevinden azletme yönünde oy kullandı. Bu, Trump’ın görevden alındığı anlamına henüz gelmiyor; süreç yeni başlıyor. Yine de mevcut durum, Beyaz Saray rejiminin içinde ABD emperyalizminin geleceğine dair birçok farklı projeksiyona sahip birçok farklı fraksiyonun olduğunu gösteriyor. Siyasi programlar arası bu rejim içi çatışma, ABD emperyalizminin eski ekonomik, politik ve askeri gücünün gerilemesinin bir yansıması.

Trump’ın başkanlık koltuğundan edilmesi elbette bir hak ve dünya işçileri ile emekçilerinin refahı için de bir zorunluluk. Bu saldırgan gerici, Cumhuriyetçi Parti dışında bir ırkçı siyasal hareketin örgütlenmesi için çalışarak, ABD toprakları üzerinde göçmenlerin içine konduğu toplama kampları inşa ederek, emekçilerin kazanılmış sendikal haklarına ve ücretlerine saldırarak, kadın hareketini kriminalize ederek ve emperyalist askeri işgalleri örgütleyen fonlara halkın vergilerini aktararak zaten iktidardan indirilip yargılanmayı hak etti.

Ancak Demokrat Parti’nin (DP) öne sürdüğü azil gerekçeleri arasında bunlar yok. DP’ye göre Trump Rusya ile Ukrayna’ya karşı daha agresif bir dış politika yürütmediği için azledilmeli. DP’nin emperyalist ikiyüzlülüğü de buradan kaynaklanıyor: Trump’ı bir gerici, bir kapitalist olduğu için değil, ABD emperyalizmini dilendiği oranda iyi yönetemediği için azletmek istiyorlar. Özetle Trump’ı azlederek, Trump’ın işini Trump’tan daha iyi yapacak birinin gelmesini istiyorlar.

18 Aralık’ta Trump’ı azletme yönünde oy kullanan TM, bir gün sonra, yani 19 Aralık’ta, Trump’ın 2019 senesinin öncelikli politikası olarak gördüğü ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) yerine geçen ABD-Meksika-Kanada ticaret anlaşmasını onayladı: DP’den 193, CP’den 192 olumlu ve toplamda 41 olumsuz oyla. Bu anlaşmanın amacı ABD’nin ekonomik hegemonyasını, onun güney ve kuzeydeki komşuları üzerinde yeniden tesis etmek.

Bunun anlamı; azil talep eden Demokratların, aslında Trump’ın ticari saldırganlık, demokratik hakların tırpanlanması, göçmen düşmanlığı, karşıdevrimci askerî aygıtın ve istihbarat servislerinin güçlendirilmesi gibi kritik noktalarda Trump’la tamamen anlaştığı.

O halde Demokratlar neden Trump’ın azlini istiyorlar? Yalnızca bir sebepten dolayı: Kapitalist saldırganlık politikalarıyla kitlelerin hoşnutsuzluğunu ve öfkesini uyandırmış olan Trump’ın, bir devrimci seferberlikle düşmesinin yol açacağı tehditlerin önüne geçmek için.

Trump’ın azli Trump’ın politikalarını durduramayacaktır, aksine onun tabanını oluşturan yoksulların, onun programı etrafında daha fazla kenetlenmesini getirecektir. Trump’ı ve onu yaratan emperyalist ekonomik ve politik atmosferi ancak ve ancak ABD işçi sınıflarının bilinçli bir devrimci atılımı yenilgiye uğratabilir.

Yorumlar kapalıdır.