Zamlar geri alınsın, ücretler gerçek enflasyon oranında artırılsın!

Saray rejimi, emekçileri bir yandan dış politikada savaş naraları eşliğinde ölüme sürüklerken, diğer yandan içeride ekonomik koşulların ağırlığı altında ezilmeye terk ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son açıkladığı verilere göre TÜFE yüzde 11,84 seviyesinde gerçekleşti. Sadece resmi evraklarda ve trafik cezalarında yeniden değerlenme oranının yüzde 22,58 olacağının açıklanması bile gerçek enflasyonun TÜİK’in açıkladığı verilerle örtüşmediğinin bir kanıtı olarak okunabilir.

Özellikle TÜİK’in başkanlığına damat bakana yakınlığıyla bilinen bir ismin atanması ve Merkez Bankası’nın üzerinde giderek artan faiz baskısı neticesinde ekonomik verileri dilediği gibi manipüle eden hükümet, TCDD başta olmak üzere işletmesini üstlendiği bütün ulaşım araçlarına yüzde 35 zam yaptı. Tek başına Avrasya Tüneli’nin geçiş ücretlerine yapılan yüzde 50’lik zam, “mega projelerin” finansmanının emekçi halkın sırtına yüklendiğinin veciz bir örneği olarak değerlendirilebilir.

Son bir yılda doğalgaz ve elektriğe beşer kez zam yapan Saray rejimi, işçi ve emekçilerin ücretleri söz konusu olduğunda “beklenen enflasyon oranları” üzerinden zamları ayarlamaktan geri durmuyor. Gazetemizde uzun zamandır dile getirdiğimiz gibi krizin faturası bu yolla işçi ve emekçilerin sırtına yükleniyor. Zira, gerçek enflasyon ile ücretlere yapılan zamlar arasındaki fark gündelik hayatta hepimizin yaşamını doğrudan etkileyen bir unsur olarak önümüzde duruyor.

Bu durum karşısında tepki göstermek isteyen gençlerin yaka paça gözaltına alınması ve kitlelerin büyük umutlar besleyerek oy verdiği  İmamoğlu’nun “Her şeye zam geldiği için, biz de zam yapmak zorundayız” gibi inandırıcı olmaktan uzak açıklamaları, patron partileri tarafından ekonomik kriz karşısında kitlelerin açlık ve yoksulluğa terk edildiğinin bir göstergesi. İmamoğlu ile Saray rejimi arasındaki danışıklı dövüşün neticesinde İmamoğlu, zamlara direnmek, hükümetin iki yüzlü ekonomi politikalarını teşhir etmek  ve emekçi halkın taleplerini sahiplenmek yerine ulaşıma zam yapmayı tercih etti.

Bu sebeple, işçi ve emekçilerin tek çıkar yolu kendi öz gücüne güvenerek, başta sendikalar olmak üzere kendi kitle örgütleriyle ücret zamlarının gerçek enflasyon paketi üzerinden ve enflasyon oranında artırılması için mücadele etmekten geçiyor.

Yorumlar kapalıdır.