28 Mayıs’ta Arjantinli kadınlar kongre binası önünde toplanarak ve gün boyunca sosyal medya eylemleri düzenleyerek kürtaj hakkı taleplerini dile getirdiler. 1987 yılında Kosta Rika’da kadın hakları savunucularının önerdiği Uluslararası Kadın Sağlığı Hareket Günü olan 28 Mayıs’ın bir diğer anlamı, Arjantin’de Yasal, Güvenli ve Parasız Kürtaj Hakkı için Ulusal Kampanya’nın 15. yıldönümüne işaret etmesi. Kampanya başlatıldıktan iki yıl sonra (2007) kadınlar isteğe bağlı kürtajın yasallaşmasını öngören yasa taslağını kongreye sunabilmişti. Ancak 2018’e kadar taslağın üzerinde defalarca oynandı. Dolayısıyla kürtajın yasallaşması epey bir süredir ülkenin gündeminde. Ulusal Kampanya’nın hazırladığı yasa tasarısı en son geçen yıl tekrar kongreye sunuldu ve tüm siyasi bloklardan meclis üyelerinin imzaları alındı. Buna rağmen devlet başkanı Alberto Fernández, bu tasarı yerine ne olduğu meçhul olan başka bir projeyi desteklediğini söylüyor. Bu nedenle kadınlar tasarının bir an önce onaylanmasını ve yasal kürtaj haklarının artık tanınmasını talep ediyorlar.
Arjantin’deki kürtaj kısıtlamaları, kadınları gizli kürtaja mahkûm ederek kadınların hayatını tehlikeye atıyor. Pandemi koşullarında ise bu tehlike varlığını katlanarak sürdürmekte. Kadınlar, Fernández hükümetinin, kız çocuklarının istismar edilmesinde ve hayatlarının tehlikeye atılmasındaki suç ortaklığını da gündeme taşıyor. Geçtiğimiz günlerde 12 yaşındaki Maria’nın kürtaj olmasına izin verilmemesi büyük tepki toplamıştı. Bir kız çocuğunu doğum yapmaya zorlamanın işkence olduğunu ifade eden kadınlar, Maria’ya kürtaj hakkının tanınması ve psikolojik destek verilmesi ve kız çocuklarına yapılan bu işkencenin son bulmasını da talep ediyorlar.
Türkiye’den Arjantin’e…
Türkiye’de aynı gün dünyanın dört bir yanından kadınlara ve LGBTİ+lara, şiddete karşı ses çıkarma çağrısı yapıldı. #AllWomenProtestViolence etiketinin kullanıldığı sosyal medya kampanyasına pek çok ülkeden yanıt geldi. Kampanya ayrıca Arjantin’deki 28 Mayıs kampanyasıyla da birleşti. Koronavirüs koşullarında kadınların şiddetten uzaklaştırılması için tedbir alınmadığına, hükümetlerin kadın düşmanı yasalar çıkarmak için pandemiyi fırsat bellediğine ve erkek şiddetinin dünyadaki tüm kadınların ortak sorunu olduğuna dikkat çeken, taleplerin ortaklaştığı uluslararası bir sanal eylem gerçekleşmiş oldu.
Yorumlar kapalıdır.