ABD: George Floyd için adalet!

25 Mayıs Pazartesi günü ABD’de, Minnesota’da çekilen bir video internette hızla yayıldı. Bu videoda beyaz bir polis, çaresizce yakaran siyah bir adamın boynuna diziyle bastırıyordu: “Lütfen, nefes alamıyorum”. Sokak ortasında, kameraya çekilmesine veya insanların serbest bırakma çağrılarına aldırış etmeksizin, George Floyd hareketsiz hale gelinceye dek, polis şiddetini artırarak sürdürdü.

Bu şiddet sahnesi büyük bir tepki ve öfkeye neden oldu. Kendisini temize çıkarmak adına yerel polis biriminin açıkladığı gibi, söz konusu olan basit bir “kaza” değil, vahşi bir cinayetti. Polisler kendilerini haklı göstermek için, “uyuşuturucu almış gibi görünüyordu” dediler. Yalan! George Floyd o sırada çalışıyordu ve silahsızdı. Bir komşusu, “Mahallemizde yaşayan bir güvenlik görevlisiydi, insanlara önem verirdi ve kocaman bir yüreği vardı”, açıklamasında bulundu. Onun “suçu” derisinin rengindeydi. Siyah halka karşı ABD’de gerçekleştirilen soykırımda can veren bir başka kurban oldu.

Bu nedenle tepki hızla gelişti. Eyaletin başkenti Minneapolis’te bu ırkçı ve acımasız cinayeti protesto etmek için yüzlerce kişi sokaklara çıktı. Polisin gaz ve plastik mermilerle yanıt vermesiyle kitlelerin öfkesi şiddetlendi ve bazı binaların ve arabaların yakılmasıyla sonuçlandı. Üç günlük aralıksız protestoların ardından, şehrin valisi şu açıklamayı yapmak zorunda kaldı: “George Floyd adaleti hak ediyor, ailesi adaleti hak ediyor, siyah topluluk adaleti hak ediyor ve şehrimiz adaleti hak ediyor”. Ardından söz konusu polislerin tutukluluğunu talep etti.

“Nefes alamıyorum”

“Sözde suçundan” dolayı işkence edilirken Floyd’un tekrarladığı sözler, siyah halkın bir çığlığına dönüştü ve göstericilerin pankartları ve tişörtlerinde yaygın biçimde taşındı. Bu cinayet, benzer başka bir vakayı hatırlatıyor. 2014’te, New York’ta, George Floyd gibi siyah ve silahsız bir erkek, Eric Garner, boynuna bir anahtar dayayan polis tarafından öldürülmüştü. Bu sırada Garner tam 11 kez “nefes alamıyorum” diye yalvarmış fakat polis tarafından dikkate alınmamıştı.

Bu nedenle, “I can’t breathe” (Nefes alamıyorum), Afroamerikalılara yönelik polis vahşetini protesto eden aktivistlerin savaş narasına dönüşmüştü. ABD’de ırkçılığa karşı güçlü isyan, siyahların ve yoksulların hayatını umursamayan bu ırkçı kapitalist sisteme daha fazla tahammül edilemediğinin bir göstergesidir. Minnesota’daki katil polise, yerel yetkililere ve Donald Trump’ın emperyalist ve ırkçı hükümetine karşı gelişen protestoların tümüyle yanındayız. Yoksul ve siyah toplulukların katliamına artık yeter! George Floyd için adalet!

Adolfo Santos, 29 Mayıs 2020

Yorumlar kapalıdır.