Türk-İş ve DİSK’ten kıdem tazminatının gaspına karşı eylem
Hükümetin açıkladığı istihdam kalkanı paketiyle tekrar gündeme gelen kıdem tazminatının gaspına karşı DİSK ve Türk-İş bugün (29 Haziran 2020) örgütlü oldukları fabrikalarda, işyerlerinde ve şube binalarında eylemler gerçekleştirdi.
Eylemler şubelerde, temsilciliklerde ve mesai ile birlikte işyerlerinde yapılan basın açıklaması ile yapıldı. DİSK’in “Kıdem Tazminatımızı Gasp Ettirmeyeceğiz! Kıdem Tazminatına Dokunmayı Aklınızdan Bile Geçirmeyin!” başlıklı açıklamasında “Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, daraltmaya, budamaya, işçi sınıfının belirli kesimlerini bu haktan mahrum etmeye yönelik her girişim, direniş ile karşılanacaktır,” denildi ve kıdem tazminatının ‘kırmızı çizgi’ olduğu belirtilerek yapılan saldırılar karşısında grev kararının alınacağı vurgulandı.
Benzer biçimde, Türk-İş de basın açıklamasında kırmızı çizginin aşılması durunda grev kararı alacağını açıkladı. “Bildiğiniz üzere son günlerde çalışma hayatında sıkıntılı bir durum yaşanıyor. Kıdem tazminatı hakkımızla ilgili bazı düzenlemeler yapılmak isteniyor. İşsizlik Sigortası Fonu kesintileri artırılmak isteniyor,“ diyen Türk-İş, “Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması için çözüm yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz,” dedi.
Hükümet ve patronlar pandemiyi fırsat bilerek işçi ve emekçilerin elindeki bütün kazanımlara saldırmaya ve krizin faturasının tümünü işçi ve emekçilerin sırtına yüklemeye devam ediyor. Yıllardır hayalini kurdukları kıdem tazminatının gaspı da bu saldırıların bir parçası. Kıdem tazminatını korumak için DİSK ve Türk-İş’in başlattıkları eylemlilik işçilerin birleşik mücadelesinin ilk adımları olabilir. Sendikaların öncülüğünde gerçekleşecek ve tüm işçi ve emekçilerin birleşeceği bir mücadele yalnızca hükümet ve patronların saldırılarına karşı haklarımızı savunmayı değil; işten çıkarmaların gerçekten yasaklanmasını, ücretlerin insanca bir düzeye çekilmesini ve krizin faturasının, bu faturanın gerçek sahibi olan patronlara kesilmesini sağlayabilir.
Yorumlar kapalıdır.