Kadınlar istismar affını kabul etmiyor!

Geçtiğimiz cumartesi 30’dan fazla şehirde TCK 103 Cinsel İstismarın Affına Karşı Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar sokaklardaydı. İstanbul’da da Kadınlar Birlikte Güçlü platformunun çağrısıyla Kadıköy’deki Eminönü iskelesinde bir araya gelen kadınlar, istismar faillerinin affına ve İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilmek istenmesine karşı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Geçirilmek istenen yasa tasarısının cinsel istismarın bir suç olmaktan çıkaracağını söyleyen kadınlar, açıklamalarında “13 yaşındaki kız çocuklarına istismardan yargılanmış ve hatta mahkumiyet kararı kesinleşip cezaevine konmuş kişilerin resmi nikah yapıldığı takdirde serbest kalmaları, bu evlilik 5 yıl sürdüğü takdirde cezanın tamamen ortadan kalkması, cinsel istismar gibi ciddi bir suçun cezasız bırakılması hedefleniyor” ifadelerini kullandılar.

İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilmesi ise şiddete teşvik etmektir diyen kadınlar açıklamalarına, “kadınlar olarak istismara karşı çıkarken AKP Genel Başkan Vekili İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekileceğine dair açıklama yaptı. Sözleşmeye karşı çıkmak şiddet uygulayan erkeklere teşvik, tüm kadınlara tehdittir. İstanbul Sözleşmesi ne de 6284 sayılı yasa etkili bir biçimde uygulanıyor. Numan Kurtulmuş’un son açıklaması da, sözleşmeyi ve yasayı uygulamamak için zaten direnmekte olan tüm kamu görevlilerine en üst düzeyden bağlayıcı bir ‘talimat’ niteliği taşıyor. Bu gibi açıklamaların, şiddet uygulayan erkekleri teşvik etmek; şiddete maruz kalan birçok kadının devlet mekanizmalarına başvurma cesaretlerini kırmak; yargı ve kolluğun görevlerini yerine getirmesine engel olmak gibi olumsuz sonuçları olacak” diyerek devam ettiler.

Türkiye’nin dört bir yanından kadınlar cinsel istismar ve affına, İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilmek istenmesine ve kadın hakları kazanımlarının ellerinden alınmasına karşı sokakları terk etmeyeceklerini ifade ettiler.

Yorumlar kapalıdır.