Manisa’da rekor su faturalarına karşı bir kazanım hikâyesi: Mahkeme MASKİ’ye dur dedi

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün 2018’de kazandığı yerel seçimler sırasında vaatlerinden biri suya zam yapılmayacağıydı. Ama hiç şaşırtıcı olmayan bir şekilde patron belediyeciliği örneği göstererek, seçimi kazandıktan sonraki ilk icraatlarından biri suya %40 zam yapmak olmuştu.

Bu ciddi problem karşısında bizler de Manisa’da yaşayan işçi kardeşlerimizle beraber bu durumu protesto etmek ve uyarmak için çeşitli kampanyalar başlatmış, bunların bir kısmını da Gazete Nisan okurlarına duyurmuştuk. Manisalı emekçiler olarak Türkiye’nin en pahalı sularından birini kullanıyorduk.

Emekçilere reva görülen kâbus bununla da sınırlı kalmadı. Pandemi dönemi başlayınca MASKİ fatura kesicilerin kapı kapı dolaşarak virüsü yayabilecekleri gerekçesi ile yeni bir uygulamaya geçti. Uygulama, geçen senenin aynı ayındaki kullanım miktarı üzerinden, ama zamlı olarak ezbere faturalama anlamına geliyordu. Tabii tepki çok olunca, sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde üç ay boyunca faturaların yüzde 25’ini tahsil edip yüzde 75’lik kısmını ötelediler.

Öncelikle, hiç değilse bu yapıldı diye, zorda kalınca halkı da düşünmek zorunda kaldıklarını sandık. İşin rengi sonradan ortaya çıktı. Maalesef hem ödediğimiz faturalarda, hem ötelenen faturalardaki vergiler, hat bakım ücreti, katı atık bedeli, katı atık bertaraf bedeli, ilçe belediye payı ve büyükşehir belediyesi payları bizden tahsis edilmiş oldu. Nisan ve mayıs aylarında ötelenen yüzde 75’lik miktarlar haziran ayıyla birleştirilince inanılmaz faturalarla karşılaştık. 200 TL’den başlayıp 1200 TL’ye kadar su faturaları gördük. Üç ay hiç dükkânını açamamış esnafa 850 TL’lik faturaların kesildiğine gözlerimizle şahit olduk.

Bu haksızlıklara karşı “Bu böyle olmaz; sorumluluk alıp hesap sormak, hakkımızı aramak lazım” düşüncesiyle sosyal medyada etkinlik başlattık. Sonrasında bir anda çığ gibi büyüdük. En son sosyal medya hesabımızda çağrılarımızın görüntülenme sayısı 450 bine varmıştı. Kampanya kapsamında 23 Haziran günü MASKİ’nin önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek Ergün’e seçim vaadini hatırlattık. O ise yanıt olarak bizlere “Almadan vermek Allah’a mahsustur,” dedi. Hepimiz aldatılmış olmaktan ötürü oldukça öfkeliydik. Bu sebeple mücadelemize dört elle sarıldık. Bunu yaparken de çeşitli engellerle karşılaşmadık değil. Mesela ben basın açıklamasına çıkmayayım diye Manisa Zabıta İl Müdürü, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı ve MASKİ Halkla İlişkiler Müdürü bizzat çalıştığım fabrikaya kadar gelmişlerdi. Tahmin edersiniz ki ilk teklifleri “şahsi sıkıntımı” gidermek olmuştu. Oysa sorunumuz şahsi falan değil, hepimizin sorunuydu. Biz yine de basın açıklamasına çıktık. “Faturalara çözüm bulun, halkınızın yanında olmak zorundasınız, bu faturalar bu şekilde ödettirilmemelidir,” dedik. Bu talebimiz hızla karşılık buldu. Öncelikle faturalarımızı iki taksite böldüler. İkinci talebimiz de seçimden sonra yapılan zamların geri çekilmesiydi. Bunun için hâlâ mücadele vermeyi sürdürüyoruz.

İşçiler olarak mücadele ile çok şey kazanabildiğimiz gibi, haberdar olmadığımız haklarımızı da öğrenip onların da takipçisi olabiliyoruz. Basın açıklamamız sırasında Manisa Yurttaş İnisiyatifi’nden Uğur Doğan bey söz istemiş ve MASKİ hat bakım bedeli olarak kesilen ücretin yasal olmadığını, Şehzadeler ilçesinde ikamet eden bir vatandaşın MASKİ’ye dava açtığını bizlere anlatmıştı. Böylece bu da bizim için yeni bir talep, mücadele etmemiz gereken yeni bir başlık oldu.

Mücadelemiz sonuçsuz kalmadı. Mahkeme MASKİ’ye “Bu bedeli alamazsın” diye kararını açıkladı. Sonrasında da büyükşehir belediye meclisinde, 17 ilçemizde hat bakım ücretlerinin kaldırılması doğrultusunda bir karar çıktı.

Bir işçi kenti olan Manisa’da 2018 yerel seçimleri sırasında “İşçinin sorununu işçi çözer” diyerek Nuri Koç’un bağımsız aday olduğu bir seçim faaliyetinde bir araya gelmiştik. Sonraki gelişmeler de patron belediyeciliğinin soyguna varan uygulamalarını gözler önüne serdi. Bir kez daha gördük ki, işçinin sorununu ancak işçi çözebiliyor.

Suyun ucuzlamasıyla alakalı mücadelemiz devam ediyor. MASKİ’nin 760 binden fazla abonesi var. Sadece hat bakım bedeli olarak kesilen üçer liralar dahi toplanınca milyonluk gelirlere tekabül ediyor. Şu anda ayrıca 2018’den beri vatandaşlarımızdan hukuksuz olarak alınan “bakım bedeli”ni geri talep etme hakkına sahibiz. Bunun için de bir dilekçe oluşturarak sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz. Biz, Manisa Yurttaş İnisiyatifi ve diğer kurumlarla birlikte faturaların daha da ucuzlaması için verdiğimiz mücadele de sürecek.

Sorunlarımızı sıralayıp, düzenli bir şekilde hareket edip birlikte mücadele ettikçe kazandığımızı gördük. Hakkımızı almak için daha fazlasını da yapmalı, mücadelemizi büyütmeliyiz. İşçinin sorununu bir arada olan işçilerle çözmeliyiz.

Yorumlar kapalıdır.