Direnişteki PTT işçisiyle söyleşi: “Taşeronlar bir araya gelirlerse istediklerini alırlar”

PTT’de çalışan taşeron işçilerin bağımsız sendikası PTT-Sen üyesi işçiler, sendikal sebeplerle üyelerinin maruz bırakıldığı işten çıkarmalar, zorunlu ücretsiz izinler, baskılar, pandemi koşullarında hiçe sayılan sağlıkları ve ağırlaşan çalışma koşulları karşısında haklarını aramak için İstanbul, İzmir ve Bursa PTT Başmüdürlükleri önünde direniş başlattı. 2019 yılında taşeron şirket yöneticileri ve PTT yönetiminin baskılarına rağmen kurulan PTT-Sen üyesi işçiler, “Sendika haktır, engellenemez” diyerek PTT’nin sendikaları üzerinde uyguladığı baskılara derhal son verilmesini, sendikal sebeplerle işten çıkarılan veya zorunlu ücretiz izne ayrılan tüm işçilerin işlerini geri almasını talep ediyorlar. Hafta içi her gün 11:00’de Sirkeci’de bulunan PTT İstanbul Avrupa Yakası Başmüdürlüğü binası önünde oturma eylemi yaparak direnişlerini sürdürecek PTT-Sen işçilerinden biriyle yaptığımız söyleşiyi aşağıda okuyucularımızla paylaşıyoruz. İyi okumalar.

Gazete Nisan: Merhabalar, öncelikle sizi tanıyalım isterseniz.

PTT İşçisi: Adım Burhan Tan, 36 yaşındayım. Evliyim, iki tane çocuğum var. PTT’de toplam 12 yıldır çalışmaktayım. Ancak firma elemanı, yani taşeron olarak çalışmaktayım. Biz birbirini hiç tanımayan altı arkadaş olarak bir araya geldik ve bir sendika kurmak isteyip sendikayı kurduk. Kısa bir sürede üye sayımızı tamamladık. Akabinde yetkili sendika olduk, yani yetkimizi aldık. Maalesef şirket buna itiraz etti. Tabii zor süreçlerden geçtik çünkü PTT’de taşeron çalışmak hiç kolay değil. PTT taşeronların bir araya gelmesini istemiyor çünkü taşeronlar bir araya gelirlerse istediklerini alacaklar ve onlar için de zor bir durum olacak. Biz de bu zorluğu yenmek için sendikalı olduk, bir araya geldik ve sendikamızı kurduk. Biz bu sendikayı kurduğumuzdan dolayı çeşitli baskılar gördük. Mesela en önemlisi, benim görev yerim değiştirildi. Görev değişikliği altında yerimi değiştirdiler, yani kısacası sürgün verdiler bana. Beyoğlu Posta Dağıtım’dan Bahçelievler Kargo Dağıtımı’na sürgün yedim. Daha sonra Bahçelievler’de çalışırken beni işten çıkardılar. Benimle beraber sendikanın yöneticilerinin hepsini, sendikanın genel başkanı da dahil sendikal yönetimin tamamını işten çıkardılar.

GN: Ama hükümet işten çıkarmaları yasakladığını söylemişti?

PTT İşçisi: Evet yasaklamışlardı ama buna adalet üzerinden yaklaşmak gerekir: Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin adaletine inanıyorum ama onlar buna inanmıyor herhalde ki pandemide işçi çıkartmaya, işçi kıyımı yapmaya başladılar. Biz bu haksızlığa uğradığımız için şu an İstanbul PTT Başmüdürlüğünün önünde eylem yapıyoruz. Bütün arkadaşlarımızı da davet ediyoruz.

GN: Bundan sonrası için PTT işçilerinin planı nedir, sizin ajandanızda neler var?

PTT İşçisi: Bundan sonraki süreç şöyle gelişecek: Temennimiz odur ki, ilk önce buradaki sendika yönetimi, sendikamızın eylemde olan yöneticileri işe alınsın. Çalışan arkadaşlara bir şey demek istemiyoruz çünkü onlar da zor durumdalar, eğer bize destek olurlarsa işten çıkartılacaklar. Yönetim içerideki işçileri mesajlarla tehdit etti. Bu tehdidi PTT üst yönetimi ile şirket ortak yapıyor. Bizim amacımız şu: Bütün taşeronlar bir araya gelsin, haklarını alsınlar. Herkesi burayı desteklemeye davet ediyorum. Bekliyoruz. Umarım herkes gelir ve istediğimiz olur.

GN: Çok teşekkür ediyoruz.

Yorumlar kapalıdır.