El Salvador’daki Florenzi fabrikasında kadınlar direnişte!

El Salvador’da çalışanlarının çoğu kadın (196 kadın, 14 erkek) olan Florenzi tekstil fabrikası işçileri, haksız yere işten atıldıkları için direnişte. Fabrikanın Temmuz 2020’de iflas ilan etmesiyle 210 işçi işsiz kalmış ve biriken maaşları, sigorta primleri ve tazminatları ödenmemişti. Başını çekenler arasında Direnişteki Kadınlar Kolektifi’nin bulunduğu direnişte işçiler, aylarca süren hukuki sürecin sonuç vermemesi nedeniyle fabrikayı işgal ettiler ve bir kısmı 7 Ocak’ta süresiz açlık grevine çıktı.

Florenzi fabrikası, ucuz işgücü olarak çoğunlukla kadın emeğini kullanan ve emperyalist ülkeler için fason üretim yapan atölyelerden (maquiladora) biri. Dolayısıyla direnişteki kadınlar, fabrika kapanmadan önceki sömürüye dayalı koşullarını da protesto ediyorlar. Hijyenik olmayan çalışma ortamını, ödenmeyen yan hakları, emziren annelere süt izni verilmediğini ve çok düşük ücretler aldıklarını hatırlatıyorlar. Bu koşulların onları haklarını savunmak için örgütlenmeye ittiğini ifade ediyorlar.

Ekonomik kriz ve pandeminin faturasını ödemeyi reddeden kadınlar, yaşadıkları hak ihlallerine göz yuman Nayib Bukele hükümetini de taleplerine kulak tıkayan patronla beraber sorumlu tutuyorlar. Kadınlar, ödenmeyen tüm ücretler ödenene ve talepleri yerine getirilene kadar açlık grevini ve direnişi sürdürmekte kararlı. Yerel kadın örgütleriyle ortaklaşmaları sonucunda Florenzi bir feminist mücadele ve dayanışma ortamına da dönüşmüş durumda. Kadın Dayanışması ve İDP’li Kadınlar da dahil olmak üzere birçok ülkeden kadınlar, Florenzi’de direnen kadınların destek çağrısına ses veriyor ve taleplerinin karşılanması için enternasyonal bir dayanışma örüyor.

Yorumlar kapalıdır.