Soma’da adalet sağlanamadı: Suç var, ceza yok!

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can alan “iş kazası” olarak kayıtlara geçen Soma maden faciasında tutuklu hiç kimse kalmadı. Göz yuman, ihmal eden, tedbirsiz davranan herkes paçayı kurtardı.

Hayatını kaybeden 301 madencinin ardından 7,5 yıldır adalet bekleyenlerin, benzeri sayısız dava ve olay da olduğu gibi, elleri yine bomboş kaldı. Ateş düştüğü yerleri yaktı kavurdu.

440 çocuğun yetim kalmasına neden olan sorumluların aldığı göstermelik cezalar, sebep oldukları facia düşünüldüğünde, adeta birer ödül oldu. Cezasızlık kaide olmaya devam etti. Soma’da adalet sağlanamadı.

Bunun en önemli nedeni, facianın sorumlularının olası kasıttan değil taksir ve bilinçli taksirden yargılanmasıydı.

Facianın öncesini anlatan işçiler felaketin habercisi emareleri günler öncesinden yönetime bildirdiklerini, karşılığında yönetimden “bir şey olmaz” cevabını aldıklarını ve çalışmaya devam etmeye zorlandıklarını anlattı.

Bu öngörememek değil, umursamamaktır! Tedbir maliyet demektir. Patron kârını değil işçileri kurban vermeyi tercih etmiştir.

Emeğin sermaye karşısında konduğu bu nokta patronlar için her durumda cezasızlık anlamına gelmekte.

Maliyetten kaçınmanın ve en yüksek kâr hırsıyla hareket etmenin sonucu olan ihmal ve tedbirsizlik neticesinde benzer facialar, bu koşullar değişmediği sürece, kaçınılmaz olarak, yaşanmaya devam edecek.

İş kazalarında yaşanan işçi ölümlerinin bir savaş bilançosunu andırması bu gerçeğin bir yansıması.

Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ikinci olması yaşanan kazaların kader, kısmet, şansızlık ile açıklanamayacağını da net olarak göstermekte.

İşçiler işin fıtratından dolayı değil, patronların utanç verici açgözlülüğü nedeniyle ölüyorlar.

İşçiler göz göre göre ölmeye devam ediyorlar çünkü düzen Soma gibi bir katliam sonrasında dahi patronlardan yana davranmaktan bir milim geri atım atmıyor.

Soma davasındaki cezasızlığın temel nedeni işte iktidarın bu kayıtsızlığı ve tarafgirliğidir.

Soma faciasına neden olan firmanın sahipleri ve yöneticileri, madeni denetlemekle görevli müfettişler ve izinleri veren bürokratların tamamının 301 madencinin olası kasıtla hayatlarını kaybetmesine sebep olmaktan yargılanması şarttır.

Adalet ancak böyle sağlanabilir. Yanan yürekler ancak bu şekilde bir parça huzur bulabilir.

Adalet sağlanana kadar Soma davası davamız olmaya devam edecek.

Yorumlar kapalıdır.