Bedaş işçileri düşük zam teklifine karşı iş bıraktı

Bir süredir toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapılan ve sonuç alınamayan BEDAŞ’ta işçiler yüzde 6’lık zam teklifine karşı iş bıraktı.

Cengiz Holding’e ait BEDAŞ ile Tes-İş arasında yapılan TİS görüşmeleri, bir sonuç çıkmaması sonrası Yüksek Hakem Kurulu’na (YHK) taşındı. YHK sözleşmeyi ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay ise yüzde 5 zam olacak şekilde sonuçladı. Enflasyon oranın bile altında kararlaştırılan bu zam sonrası işçiler 30 Nisan’da iş bırakarak eyleme geçtiler.

Pandemi nedeniyle sektörde alınan grev yasağını bahane olarak gösteren BEDAŞ yönetimi, işçileri yevmiyelerini kesmek ve şirketin uğradığı zararı kendilerinden tahsil etmekle tehdit ediyor. Ancak “Alın terimi ver” diyen işçiler, dayatılmaya çalışılan sefalet ücretine karşı mücadele etmekte kararlı. Grev yasağı nedeniyle eyleme ara veren Tes-İş, işçilerin mücadeleyi sürdürme kararlığı ve baskısı sonucu BEDAŞ yönetimi 6 Mayıs Perşembe gününe kadar masaya oturmak için bir görüşme çağrısında bulunmazsa, iş bırakma eylemine devam edeceklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

BEDAŞ’ta yaşananlar patronların krizi nasıl fırsata çevirdiğinin bir örneği. Devletten birçok teşvik ve vergi affı alan Cengiz Holding, pandemi yasaklarını bahane ederek işçilerin mücadelesini engellemeye ve işçileri sefalet ücretine mahkûm etmeye çalışıyor. Rize İkizdere’de Jandarma eşliğinde doğa katliamı yapan, birçok ihale alıp servetine servet katan bu holding, BEDAŞ’ta daha çok para kazanmak için elinden geleni yapmakta. Tüm bu süreçte elektrik şirketlerine yapılacak 3 milyar TL’lik yardımın da faturalar aracılığıyla işçi ve emekçilere yüklendiğini akılda tutmak gerek.

Patronlara onca imkân yaratılırken pandemide alınan yasaklardan muaf tutulan, yeterli önlem alınmadığı için birçok iş kazası ve cinayeti gerçekleşen BEDAŞ’ta işçilerin düşük zam teklifine karşı başlattıkları ve hakları olan, insan onuruna yaraşır bir ücret için verdikleri mücadeleyi destekliyoruz. Bu mücadelenin, Cengiz Holding’in ve diğer patronların kâr hırsıyla işçi ve emekçilere dönük saldırılarına karşı verilen mücadelenin bir parçası olduğuna inanıyoruz.

Yorumlar kapalıdır.